středa 27. února 2019

SUPERMÁNIE část 2

SUPERMAN II (1980)
- Oh God! - Zod!
Po prvním dílu, jak jsem psal včera, by člověk očekával, že dvojka ságu prohloubí a představí něco epického. Což pravděpodobně bylo v plánu, kdyby ovšem nebyl režisér Donner z filmu před koncem natáčení vyhozen a kdyby si Marlon Brando nevysoudil procenta z filmu, což producenty přimělo, aby ho ze dvojky, v níž jeho postava, byť mrtvá, hrála rovněž důležitou roli, vyškrtli. Což bylo pozitivem pro Susannah Yorkovou, která se místo Branda vrátila v roli Supermanovy matky, ale špatně pro film. Velká část filmu se tak musela přetáčet, což dostal na starosti Richard Lester. Ten Richard Lester, který se prosadil především filmy s Beatles.
Největší problém dvojky je, že po prologu jedničky přichází standartní pokračování, které sice hodně slibuje, ale dost toho nesplní. Například hlavní padouši. Viděli jsme je na začátku jedničky, pak byli v placce posláni do vesmíru. Namaskovaní působí démonicky, jenže většina jejich scén je jako "tři zlobivá děcka se dostanou na neznámé místo, zjistí, že mají superschopnosti, tak začnou blbnout." Z Terence Stampa i Sarah Douglasové jde sice respekt, ale jejich konání v jejich scénách, kde jen převrací malé městečko naruby nebo vykopávají kosmonauty z Měsíce, ho zase sráží. A třetí do party Jack O'Halloran působí jen jako dementní hromotluk. To vše se prolíná s romantickým příběhem Clarka a Lois, kteří si vyjeli nevyjeli na líbánky nelíbánky, přičemž Lois odhalí Clarkovu identitu a z toho leccos vzejde. A Lex Luthor za pomoci slečny Tessmacherové uteče z vězení. Tím pádem opět to nejlepší, co tu máme, je Gene Hackman.
Jenže žádná linka není uspokojivě dořešena. Superman se vzdá pro Lois svých schopností, a když zjistí, že musí zachránit zemi před Zodem a spol., zase se vrátí do své jeskyně. Pohodička. Může to tak dělat milionkrát, že jo. Navíc to vypadá, že se vzdal svých schopností na jedno odpoledne. Lois zná jeho identitu, tak ji dlouze políbí a ona zapomene. Klídeček. Padouši jsou naštěstí tentokrát poraženi hlavou a ne svaly, a dostaneme první souboj Supermana s padouchy vůbec! Po nějakých třech a tři čtvrtě hodinách, pokud sledujeme oba filmy dohromady! Lois je dementní (skočím do řeky, a jestli nejsi Superman, tak se holt utopím). Otis naštěstí na začátku zůstane v base, slečna Tessmacherová zmizí neznámo kam.
Zajímavější by tak jednoznačně byla verze Richarda Donnera, kterou dal dohromady v roce 2006. Superman II je sice opět zábavný, dívat se na něj dá, ale očekávání po prvním filmu prostě nesplňuje Teda myslím, že jsem jako malý dvojku viděl ještě před jedničkou. Trojku a čtyřku jsem viděl poprvé teď - zajímalo by mě, co bych na ně říkal tehdy... 7/10
PS. Williamsova hudba k jedničce je skvělá, ale hudba Kena Thorneho ke dvojce a trojce není o nic slabší.
Režie: Richard Lester, Richard Donner
Hrají: Gene Hackman, Christopher Reeve, Margot Kidder, Terence Stamp, Sarah Douglas, Jack O'Halloran, Jackie Cooper, Marc McClure, E. G. Marshall, Susannah York, Ned Beatty, Valerie Perrine
Hudba: Ken Thorne (a John  Williams)
Scénář: Mario Puzo a další
USA / Velká Británie 1980

Žádné komentáře:

Okomentovat