pátek 27. července 2018

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE (2018)

Ještě než přijde finální katastrofa, která tento film definitivně zlikviduje (tedy dokud se ho stoletý Gilliam nepokusí natočit potřetí), je třeba vydat svědectví. Ano, po mnoha letech útrap, překážek, změn a krachů byl Muž, který zabil Dona Quijota konečně natočen. Třicet let poté, co na něm začal Terry Gilliam pracovat, dvacet let poté, co první pokus zkrachoval na počasí, financích a nemoci Jeana Rocheforta, který měl společně s Johnnym Deppem ztvárnit hlavní role. Během let se Gilliam pokusil k projektu vrátit s Johnem Hurtem či Robertem Duvallem, v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že role Quijota se ujme spolupython Michael Palin. Nakonec není ve filmu ani Johnny Depp, hlavní role hrají Kylo Ren Adam Driver a Jonathan Pryce, který už u Gilliama hrál před třiceti lety v Brazilu. To, že byl film natočen, neznamená, že by problémy přestaly, akorát tentokrát jsou právní. Vzhledem k tomu, že promítání filmu bylo soudně zakázáno, netuším, na jakém základě je film v ČR distribuován, takže to možná je vlatsně pirátství? Posvěcené samotným tvůrcem tedy.
Musím se podívat na dokument Ztracen v La Mancha, možná z něj i pochytím, o čem měl být film původně a jak moc se za dvacet let scénář změnil. Gilliam se s tím nepáře a samozřejmě nepřináší dobrodružnou fantasy na motivy Cervantesova románu, ale film, ve kterém reflektuje svět dnešní doby, politickou i kulturní situaci, výrobu filmů i svou vlastní kariéru. Adam Driver hraje vlastně jeho alter ego, režiséra, který dávno ztratil svoje ideály. Když po letech objeví svůj studentský film o Donu Quijotovi, který točil nedaleko místa, kde točí teď reklamu, ze zájmu se tam zajede podívat. Rozjede tím však kolotoč divokých příhod, ve kterých se jeho život obrátí několikrát vzhůru nohama, právě tak jako on navždy změnil životy obyvatel malé vesničky. Nechci vyzrazovat moc, ale v průběhu děje je nucen přijmout identitu Sancho Panzy a bojovat s větrnými mlýny třeba i v podobě megalomanských sponzorů.
Jsme tak vrženi do filmu, který mísí hned několik rovin, a chvílemi se neorientujete, co je realita a co fantazie, tak jak je u Gilliama zvykem. Nepopírám, že chvílemi jsem se trochu ztrácel a čekal na vysvětlení. Navíc film stíhá přitom reflektovat současnou politickou korektnost, ale dělat třeba i narážky na nepodařené natáčení dřívější verze. Kdyby byla natočena ta, asi bych s Johnnym Deppem neměl vůbec problém v tom, že hlavní postava je absolutně sobecký podělaný hajzlík, neschopný přijmout zodpovědnost za svoje činy. Adam Driver se svojí vysokou postavou a hlubokým hlasem je poněkud hrdinštější typ. Na druhou stranu, hraje naprosto perfektně. Jestli ve Star Wars je jedním z těch lepších herců, proti tomu, co předvádí tady, tam vlastně nehraje vůbec. Jonathan Pryce je dokonalý Don Quijote, zhruba stejně jako by býval byl Rochefort či Hurt, kterým je film věnován. Joana Ribeiro coby "Dulcinea" a Olga Kurylenko jako nadržená šéfova žena taky nejsou špatné, stejně jako Jordi Mollà v roli ruského sponzora. Slabší jsou představitelé některých menších rolí, např. Stellan Skasgård coby producent či další členové štábu.
Muž, který zabil Dona Quijota rozhodně není jednoduchý film. Osobně se mi na něm ještě po tolika schematických filmech, co jsem v poslední době viděl, líbilo i to, že jsem absolutně neměl představu, kudy se film může ubírat a kam směřuje, byť když se nad tím zpětně zamyslím, po pomalejším rozjezdu směřuje klasicky k místu, kde se všichni a všechno sejdou a rozuzlí. Slabší byl rozjezd, poměrně dlouho trvá, než se Driver konečně sejde s Prycem, a řekněme, že všechno kolem filmového štábu včetně Skasgårda a Kurylenko je slabší. Kdyby hudba nehrála snad úplně pořád, bylo by to taky hodně fajn. Triky, ač je na to taky ve filmu narážka, jsou CGI, a nejsou nijak moc dobré, naštěstí na nich film nestojí a nejvíce dechberoucí záběry přináší prosté sledování hubeného jezdce na vyzáblé herce, muže ve velkém klobouku na oslovi, to vše v prašné španělské pustině při západu slunce a za doprovodu Pryceovy recitace. 7,5/10
a.k.a. Muž, který zabil Dona Quijota
Režie: Terry Gilliam
Hrají: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skasgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeira, Óscar Jaenada, Jason Watkins, Sergi López, Jordi Mollà
Hudba: Roque Baños
Španělsko / Francie / Belgie / Portugalsko / Velká Británie 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat