úterý 19. července 2016

I SETTE DEL GRUPPO SELVAGGIO (1975)

Mezi nejhorší spaghetti westernové režiséry se vedle Demofila Fidaniho řadí ještě Gianni Crea (nejsou sami). Tohle bylo moje první setkání s tímto "mistrem". Ale řekl bych, že Crea byl o něco lepší než Fidani, i když ten film hrozný skutečně je. Oproti Il lungo giorno del massacro, který jsem viděl stejného večera, měl tenhle film jednu výhodu - čekal jsem, že bude špatnej.
Příběh je prostý. Hrdinovi (Dino Strano) zabijí sestru, takže se vydává na cestu pomsty, což znamená, že přijede do města, společně se svým kámošem (Mario Brega) z něj vypráskají bandu, která město terorizuje, a pak už jen hrdina sedí ve městě a čeká. Bandité se neustále vracejí, aby hrdinu zabili, hrdina odráží útoky, chodí za svou přítelkyní prostitutkou (Femi Benussi) a diskutuje s novým šerifem. Dává vám to smysl? To je ještě málo. Prvních cca osm minut je vystřiženo z jiného filmu, takže sledujeme Rika Battagliu, George Wanga a jiné, jak znásilní a zavraždí ženu, o níž se dovíme, že je hrdinova sestra. Samozřejmě, že Battaglia, Wang a další výrazný bandita v ponču se do konce filmu už neobjeví, takže Strano se vůbec nepomstí těm, kteří jeho sestru zabili!
A co nedává smysl dál? V jedné ze scén bandité přijedou do města. Zatímco připravují nějaký výbuch, sledujeme dívku s velice sedmdesátkovým účesem, jak se o něčem naprosto nesouvisejícím baví s novým šerifem, který má pro změnu afro, i když je běloch. A pak banditi vyhodí do vzduchu nějakou budovu, aniž bychom věděli, co to vlastně bylo! V dalších částech sledujeme třeba pohřeb nějaké asi významné postavy - já v tu chvíli vůbec nevěděl jaké, umřel tam vůbec předtím někdo významnej? Strano přijede k boudě, kde celý film dlí padouch Gordon Mitchell se svou náctiletou já ani nevím co, přítelkyní, dcerou? A jenom mu jede říct, že je padouch a že ho dostane. Mitchell se rozesměje a Strano zase odjede. Moje nejoblíbenější pasáž ale je, když padouši vjedou do města a strhne se naprosto nepřehledná přestřelka. Jeden z nich ujíždí, Strano ho následuje. Dojedou do pískovny, seskočí a začnou se honit, jeden neustále bez přebíjení střílí po druhém a kryjí se tak, že jeden na druhého má výborný výhled. Samozřejmě nic netrefí. Když asi po deseti minutách Strano padoucha konečně zasáhne, objeví se druhý a situace se opakuje. Nelogický střih a najednou se perou... Ne, tohle je vážně výborný.
BASTARD YOU'RE GONNA DIIIIIIE!
A to jsem ještě nepopsal závěrečný duel, kdy Mitchell sám od sebe přijede do města, aby se se Stranem utkal ("Prý mě hledáš. Tak co chceš?"). Stojí proti sobě, a Strano najednou začne křičet: "BASTARD YOU'RE GONNA DIIIIIIIIIIIIE!!!!" Mitchell se krátce rozesměje a zase ztichne. Perfektní. Pak Mitchell řekne, že střílet se začne, až zahodí kámen, který drží v ruce, kterou bude tasit, čímž dává Stranovi čas, aby tasil dřív, že jo. Sebevražda? Asi ne.
Nekoukejte na mě, stejně v tom doopravdy nehraju
Ze všech herců ve filmu je jasně nejlepší Femi Benussi, která jediná působí aspoň trochu přirozeně, a to už je co říct. Mitchell hraje hrozně, Strano hraje hrozně (kdo ho udělal hrdinou sakra?) a Brega suplující Buda Spencera včetně mizerně udělaných bitek je příšerný. A zbytek ochotníků nemá ani cenu zmiňovat Hudba od Ciprianiho je takřka komplet z Blindmana. Ořez, v němž sledujeme jen to, co nemá význam (v detailech kořeny nosů, v celcích místa, kde se nic neděje) je už jen třešničkou na dortu, která podtrhuje mizérii celého díla. Dobrý leda pro zasmání, ale musíte si to pustit zrychleně, jinak to nedáte. 2/10
Omlouvám se za spoilery, ale tohle buď vidět chcete, abyste to všechno viděli na vlastní oči, nebo se bez toho spíš obejdete.
a.k.a. Seven devils on Horseback
Režie: Gianni Crea
Hrají: Dino Strano, Mario Brega, Goron Mitchell, Femi Benussi, šerif s afrem, holka s moderním účesem, bastard, který zemřeeeee!
Hudba: Stelvio Cipriani
Itálie 1972 (promítáno až 1975)

Žádné komentáře:

Okomentovat