pátek 24. července 2015

SARTANA NELLA VALLE DEGLI AVVOLTOI (1970)

Šmarja, já ty Němce nesnášim. Ani kvůli válce, ani kvůli Merkelový, ani kvůli Habsburkům, ale jednoduše pro jejich pocit, že diváci v kině asi nevydrží déle než 80 minut, a tak všechny německé verze spaghetti westernů postrádají spoustu scén z originálu. Řeknete mi "tak nečum na německý verze", ale ona se jiná než ta německá 79 minutová dost těžko shání. A navíc běžela i ve španělské televizi, přičemž právě tento rip s českými titulky jsem viděl.
Otázka ovšem je, jestli ten film vykastrovala skutečně až německá verze. Vždycky jsem na to četl převážně negativní ohlasy, takže i přes chuť vidět něco s Willym Bergerem v hlavní roli jsem se docela bál. O to víc mě překvapilo, že první polovina filmu nebyla nijak špatná. Ne, že by výprava nestála za nic a logika si nedala dvacet, ale bylo to poměrně ok. Následně film ovšem velice zpomalí, protože režisér, inspirován velkým Leonem, zařadí scénu přechodu pouště, která je nesmírně dlouhá a nezajímavá. A tímto poměrně pomalým tempem se dostaneme až k posledním cca sedmi minutám... kdy přijde brutální zrychlení! Závěrečná přestřelka přijde nečekaně brzy, bez gradace a jakékoli atmosféry. Ten film neskončí, jen vyšumí. Mimochodem, v titulcích je velkým písmem psaná herečka Jolanda Modio... která v této verzi hraje jen ve dvou záběrech, přičemž na jednom spí a na druhém stojí zády! Ve vystřižené verzi jsou asi nějaké scény navíc. Doufejme. Jo a Rick Boyd se ani nedostaví. Asi ho zapomněli ve střižně.
Jinak celkem ok, všechno, co od pískovnového westernu čekáme, přičemž tady je poměrně dobré obsazení. Berger je coby hrdina poměrně neokoukaný, Wayde Preston je dobrý padouch a Aldo Berti toho svého pošuka typu "neměli jsme na Kinskiho" umí taky dobře - dokonce vypadá, jako by Kinskimu šlohnul čepici, co nosil ve Vinnetouovi. Hudba, zvláště úvodní píseň, je poměrně pěkná. Nakonec průměr. 5,5/10
PS. Sartana je ve španělském dabingu Bergerova přezdívka, kdo ví, jak je to v originále.
a.k.a. Sartana in the Valley of Death
Režie: Roberto Mauri
Hrají: William Berger, Wayde Preston, Aldo Berti, Luciano Pigozzi, Federico Boido, Aldo Berti, Franco Ressel
Hudba: Augusto Martelli
Itálie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat