neděle 21. ledna 2024

ROLLING THUNDER (1977)

Jeden z nejoblíbenějších filmů Quentina Tarantina, film, který autor původního scénáře Paul Schrader nenávidí. V obou případech je po zhlédnutí jasné, proč. Zajímavé drama o muži, který se vrátil z války do města, které ho oslavuje, ale k rodině, která ho nečekala, se po třetině mění v přímočarý akční thriller o pomstě, kde všechny kladné postavy jsou Američani a většina záporných jsou Mexičani, a americkostí se postavy ve filmu ohánějí. Je jasné, pokud je film Schraderův a odkud Flynnův, a proč má film rád Tarantino? Existuje něco víc cool než mlčenlivý tvrďák s brokovnicí a kovovým hákem místo ruky?

Naštěstí i přes svou přímočarost si i druhá polovina uchovává jistou eleganci a hloubku, ztělesňovanou zejména postavou servírky v podání Lindy Haynesové. Všichni po válce ve Vietnamu přišli o iluze. Major Rane o iluze, že se vrátí do poklidného domova s milující ženou a synem. Raneova žena zase o iluze, že se z války vrátí stejný manžel, jako předtím. A servírka zase o iluze, že její vysněný válečný hrdina je příjemný chlapík, který by se do ní zamiloval. Major Rane byl totiž podroben tolika mučení, až úplně ztratil schopnost projevovat jakékoli emoce. Jakékoli kromě hněvu.

Film byl produkován nezávislou firmou American International Pictures, takže posun k větší exploataci je jasný už tím. Nicméně třeba klíčová scéna, kdy je Rane přepaden mexickou bandou, mučen a následně jeho žena a syn zavražděni, je mnohem méně grafická, než jsem čekal. V podstatě není vidět vůbec nic. Flynn se rozhodně neutíká k násilí jako snaze zaujmout a používá ho jako prostředek, ne cíl. Mexičané Raneovi nějakým způsobem ve dřezu uřežou ruku, ale my vlastně vůbec nevidíme, jak se to stane, ani čím to udělají. Vražda dítěte pak není znázorněna vůbec. Určitě je to tak lepší a silnější, než kdybychom viděli všechno v až pornografických detailech, jak by si na tom jiní tvůrci béček smlsli.

William Devane je v hlavní roli naprosto přesný, chladný, bezemoční, člověk za celý film netuší, co se vlastně honí jeho postavě hlavou a proč se vlastně chce mstít. Chce zpátky ukradené peníze? Chce skutečně pomstít svou rodinu, které na něm nezáleželo a našla si za něj náhradu? Chce satisfakci za uřezanou ruku? Nebo mu jde prostě o uraženou čest? Postava servírky je vlastně tou, do které se divák projektuje spíš, a Linda Haynes určitě dostává plusové body za to, že mi za celý film nezačala být protivná, což její postava mohla velmi snadno být. Tommy Lee Jones hraje jen vedlejší, menší roli Devaneova vojáka z jednotky, který evidentně trpí stejnými problémy a bez okolků se přidá k jeho mstě. Na záporné straně je nejvýraznější Luke Askew coby jeden z Acuna Boys, gangsterů, kteří právě zabili Raneovu ženu a dítě.

Jenže to jsem vlastně neviděl. Na film jsem se díval z VHS verze se čteným překladem Pavla Soukupa a s obrazem, kde v nočních scénách nebylo vidět takřka nic. Po dokoukání jsem si zejména všechny akční scény musel pustit znovu z kvalitnější kopie, abych viděl, co se vlastně dělo a kdo byl kdo. Takže třeba mi nedošlo, že ten kovbojský klobouk nosí Askew, protože když jsem ho naposledy rozpoznal, neměl ho. Pro ilustraci přikládám screenshoty z právě této verze. Na film se určitě někdy podívám znovu a tentokrát v nějaké pěkné, vyčištěné verzi, abych taky něco viděl. 7/10
a.k.a. Bez slitování
Režie: John Flynn
Hrají: William Devane, Tommy Lee Jones, Linda Haynes, James Best, Dabney Coleman, Lisa Blake Richards, Luke Askew, Lawrason Driscoll, Paul A. Partain, Cassie Yates
Hudba: Barry De Vorzon
USA 1977

Žádné komentáře:

Okomentovat