neděle 15. října 2023

HALLOWEEN SPECIAL 2023 část 6

Kladivo opět udeří a s ním přichází jeho největší hvězdy v remaku Universalovské klasiky. 
 
THE MUMMY (1959)

Když už Hammer zremakoval Frankensteina i Drákulu, bylo jen otázkou času, kdy se pustí do dalších klasických monster, Mumie, Vlkodlaka a Neviditelného muže. O posledním nevím, že by ho nakonec udělali, Vlkodlaka udělali až v roce 1961 bez svých hlavních hvězd, zatímco do Mumie je dostali oba. Jako obvykle v první fázi hammerovských hororů má Cushing hlavní roli plnou dialogů a Lee hraje monstrum. Bohužel Mumie na Frankensteinovu kletbu ani na Drákulu nedosahuje.

Děj se odehrává koncem 19. století. Parta britských archeologů včetně Cushinga, který ale leží se zraněnou nohou na lůžku, objeví hrobku egyptské velekněžky Ananky. Cushingův otec a strýc nedbají varování podivného Egypťana, který se zjeví bůhvíodkud a do hrobky vlezou. Objeví zde sarkofág s Anankou, ale také záhadný svitek. Když se však strýc vzdálí, cosi se stane a otec zůstává na místě naprosto šílený. Ještě po třech letech zpět v Anglii setrvává v blázinci, nikoho nepoznává a není schopen mluvit. Po třech letech však procitne a sdělí stále kulhajícímu Cushingovi, že ho v kryptě napadla mumie. Cushing mu nevěří a odchází, brzy se ale v sousedství ústavu objeví onen Egypťan, který si nechává od místních přepravit záhadnou truhlu. A ani moc nezoufá, že jim spadla do bažiny. Brzy dochází k první vraždě.

Začátek, který jsem popsal, se mi prakticky vůbec nelíbil. Cushinga je málo, Lee je jen zafačovaný a není poznat, a dva strejcové, které sledujeme, jsou mizerní herci. Celý začátek na mě působil jako barevně natočený film z 30. let, z počátků zvukového filmu. Bez atmosféry, zdlouhavé nenápadité dialogy přednášené špatnými herci. Nicméně když Cushing začne zkoumat legendu o pohřbené velekněžce a dostaneme dlouhý flashback, kde Lee i mluví a ještě není zafačovaný, začalo mě to bavit a zajímat. Děj pak sice není moc vynalézavý, Cushing ví, že mumie jde po něm a snaží se ji polapit, ale druhá polovina přinese i pár docela dobrých scén, z nichž vede ta, kde Cushing konfrontuje Egypťana a snaží se ho vyprovokovat.

Cushing tu sice zejména v první polovině nemá tak dobrou roli jako v Drákulovi či Frankensteinovi, i tak se ale do role položí a nakonec jeho bezvýhradnému klaďákovi musíme držet palce, ač je sám Cushing na roli už poměrně starý. Nevím, jestli jeho postava měla kulhat od začátku, nebo jestli byl Cushing zraněný a nějak to zakomponovali do děje, ale pokud ano, tím více ohromí jeho fyzický výkon při bitkách s mumií. Lee si opět vytáhl tu kratší slámku a většinu scén stráví zafačován, navíc se během natáčení celkem dost zranil. Z hammerovských klasiků se objeví ještě Michael Ripper jako vyděšený pytlák.

Mumie mě nakonec celkem pobavila, v porovnání s vícero díly drákulovské i frankensteinovské série, i dalšími filmy od Hammerů, které jsem viděl, ale bledne. Není moc s podivem, že se k Mumii Hammer vrátil až po několika letech, bez Leeho i bez Cushinga. 6/10
a.k.a. Mumie
Režie: Terence Fisher
Hrají: Peter Cushing, Christopher Lee, Yvonne Furneaux, Eddie Byrne, Michael Ripper
Hudba: Franz Reizenstein
Velká Británie 1959

Žádné komentáře:

Okomentovat