neděle 30. července 2023

VIBORA CALIENTE (1976)

V poslední době mě celkem zaujaly westerny ze země, kde naprosto dává smysl, že vznikaly, ale odkud jsou překvapivě docela přehlížené a opomíjené. Tak jako na Španělsko se laik dívá jako na zemi, kde točil westerny Sergio Leone, tak na Mexiko jako by se pohlíželo, jako by v něm prostě točil westerny Sam Peckinpah, ale že by sami nějaké vyprodukovali, to je dost přehlíženo. V Jordánově přehledu Tenkrát na Západě se například o Španělsku dočteme vlastně jen to, že tam se točilo, a o Mexiku nic. Hlavně, že se zabývá "westerny" z Rumunska... No, to sem nepatří.

Proč se tyhle filmy mimo španělsky mluvící svět (a nevím, jestli celý) moc neprosadily, no pes bude asi zakopaný v tom, že jsou natočené ve španělštině a velká část z nich nemá anglický dabing, že v nich málokdy hraje někdo celosvětově známý, a že tu nebyl žádný Leone, který by převrátil filmový svět vzhůru nohama a na opomíjenou část kinematografie upozornil. Druhá věc je, že sami Mexičané se o tyto filmy asi taky moc nestarají, většina, aspoň co jsem hledal, jich je dostupná jen ve velmi špatných ořezaných VHS nebo TV ripech. Zrovna tenhle film, Hot Snake, sice vyšel na Blu Rayi - ale v USA.

Byl to první zástupce mexických westernů, který jsem viděl, takže nebudu podle něj soudit všechny, ale tenhle navíc přidává spoustu věcí, které byste v hollywoodském ani v italském či španělském westernu nenašli. Silně totiž pracuje s mystikou původních obyvatel, a to ne ve stylu Mladých pušek, kde se akorát zhulili nějakou dýmkou, ale máme tu věštění a různé rituály (nesouvisející s drogami). Zároveň je tu poměrně krvavé násilí, několik erotických scén, ale taky věci, které jsem v jiném westernu zatím neviděl - hlavní padouch svou oběť nejdřív zastřelí a pak teprve znásilní, kůň se snaží ošoustat klisnu a během natáčení padlo několik hadů, včetně detailního záběru na škubající se uříznutou hlavu.

Jinak ale, kromě nádherného vizuálu, bohužel Hot Snake nemůžu doporučit. Děj vznikal za pochodu a žádné z postav nelze držet palce, a když zemřou, je nám to úplně jedno. Druhá půlka navíc vybočí z tradičního schématu honby za padouchem a stane se silně psychedelickou se snahou o horor. Hlavní padouch je necharismatický, hrdina byl zřejmě pokusem o mexického Seana Conneryho, ale taky nás nezajímá, v půlce se objeví úplně nová hlavní postava, které průběžně vymýšlí motivaci skrze flashbacky, Christa Linder (kde se tu vzala?) je sice překrásná (a většinu své role nahá), ale hraje pěkně toporně. V podstatě z herců zaujme jen peckinpahovský klasik Jorge Russek v roli šerifa. Hudba se taky moc nehodí.

Ještě něco mexického určitě zkusím, zázraky nečekám, ale uvidíme. V jiných filmech jsou třeba klasici od Peckinpaha Emilio Fernandez a Isela Vega, jinde Cameron Mitchell nebo Slim Pickens, velkou hvězdou byl Jorge Rivero, u nás známý jen jako přicmrndávač Wayna v Riu Lobu, kdežto v Mexiku byl superhvězdou. Vibora caliente ale moc slibným začátkem nebylo. 5/10
a.k.a. Hot Snake
Režie: Fernando Durán Rojas
Hrají: Eric del Castillo, Christa Linder, Carlos East, Ricardo Noriega, Noé Murayama, Jorge Russek, Monica Miguel
Hudba: Nacho Mendez
Mexiko 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat