úterý 22. března 2022

SYBIL DANNING (1952)

Z Rakouska do evropských filmů, z evropské herečky americkou béčkovou ikonou, jejíž jméno přitáhlo publikum i k vlastní sérii videokazet a vlastnímu komiksovému seriálu.

Sybil Danning se narodila jako Sybille Johanna Danninger 24. května 1952 ve Welsu v Rakousku. Dříve se uváděl rok 1947 či 1949, otázka je, proč. Dle mě si pár let přidala na začátku kariéry, aby mohla fotit a točit i nahá. Už od dětství hodně cestovala, jelikož její otec byl americký voják. Po rozvodu rodičů chvíli pracovala jako zubní laborantka, poté studovala kosmetickou školu, než se dala na dráhu modelky. V roce 1968 se poprvé objevila ve filmu s názvem Komm nur, mein liebstes Vögelein (Jen pojď, moje nejmilejší ptáčátko), již s erotickou tématikou. Právě rakouské či německé erotické komedie byly prvními filmy, v nichž se mladičká Sybil objevovala a proslavila.

Zatímco tedy ukazovala své tělo ve filmech jako Siegfried und das sagenhafte Liebesleben der Nibelungen (Siegfried a legendární milostný život Nibelungů, 1971), Hausfrauen-Report 1: Unglaublich, aber wahr (Zpráva o domácích paničkách 1: Neuvěřitelná, ale pravdivá, 1971) nebo Die Stewardessen (Letušky, 1971), studovala herectví a snažila se prosadit v lepších filmech. Překvapivě působí její angažmá v nízkorozpočtovém americkém filmu Sam's Song (1969) se začínajícím Robertem de Nirem. Rok 1972 pak přinesl angažmá v italských giallech, včetně filmu La dama rossa uccide sette volte (Rudá dáma zabíjí sedmkrát, 1972) s Barbarou Bouchet v hlavní roli. Zároveň se ale Sybil objevila poprvé ve filmu s vyšším rozpočtem a ambicemi, Modrovousovi Edwarda Dmytryka, kde se objevila vedle Richarda Burtona či Raquel Welchové

Její angažmá ve vedlejších rolích větších evropských koprodukcí pokračovalo oběma díly Tří mušketýrů (1973 a 1974) Richarda Lestera, kde ztvárnila roli Eugenie. V roce 1976 se objevila v italském westernu Boží zbraň, produkovaném ovšem izraelskou dvojicí Golan-Globus, pozdějšími majiteli americké továrny na béčka Cannon. Sybil zde ztvárnila jednu z hlavních rolí vedle Lee Van Cleefa či Jacka Palance. Spolupráce s Golanem a Globusem pak pokračovala Golanovým thrillerem Operace Entebbe z roku 1977, kde si vedle Klause Kinského zahrála neonacistickou teroristku, která unesla letadlo plné Židů. Film byl dokonce nominován na Oscara.

Koncem 70. let se Sybil, díky americkému otci a vyrůstání částečně ve státech plynule mluvící anglicky, přesunula do Spojených Států, kde se chtěla stát ženskou akční hrdinkou. A celkem se jí dařilo. Začala sci-fi filmem Rogera Cormana Sador, vládce vesmíru, kde si zahrála vesmírnou bojovnici. V roce 1981 hrála hlavní ženskou roli vedle Franca Nera v hvězdami nabitém filmu Salamandr. S Nerem si zahrála ještě dvakrát v dřívějším roce, v Castellariho krimi Den Cobry a v komedii The Man With Bogart's Face, v hlavní roli s Robertem Sacchim, dvojníkem Humphreyho Bogarta.

Rok 1983 konečně znamenal řadu akčních filmů, díky kterým se Sybil stala ikonou - Herkules a Sedm slavných gladiátorů s Lou Ferrignem, WIP film Peklo za mřížemi, horor Julie Darling. Dalšího roku natočila béčka The Panther Squad a Jungle Warriors, erotický thriller Hra s ohněm. Následně Sybil pokračovala spíše na erotické vlně - ojedinělou spoluprací s tvůrcem filmů označovaných jako Bullets, Bombs and Boobs, Andym Sidarisem, na filmu Malibu Express, pro Cannon Mladou lady Chatterleyovou II, avšak z roku 1985 si ji nejvíce všichni pamatují jako Stirbu, královnu vlkodlaků, ve druhém dílu Kvílení vlkodlaků, natáčeném v Československu. Díky tomu se zde můžeme setkat i s Janem Krausem či Jitkou Asterovou. Z dalších filmů stojí za zmínku asi hlavně fantasy Warrior Queen, sci-fi Phantom Empire, a její vysněný akčňák LA Bounty z roku 1989. Sybil většinou ztvárňovala silné, mnohdy chladné kruté ženy, ať kladné nebo záporné postavy, vždy velmi svůdné a smyslné. Jestli něco její postavení erotického symbolu doslova podtrhuje je závěrečná titulková scéna z Kvílení vlkodlaků II, kde si Sybil opakovaně roztrhává šaty a odhaluje svoje poprsí. Na některých filmech se podílela i jako producentka.
 
Při natáčení roku 1990 se ale během zkoušky kaskadérského kousku Sybil zranila a poranila si páteř, což vedlo k jejímu stažení z filmového plátna na velmi dlouhou dobu. Na veřejnost se vrátila až v novém století, kdy začala být zvána na nejrůznější fanouškovská setkání. V roce 2007 ji také Rob Zombie obsadil do svého remaku Halloweenu, objevila se i v jeho traileru Werewolf Women of SS, díky čemuž se dostala do projektu Grindhouse, vytvořeného Quentinem Tarantinem a Robertem Rodriguezem. Poté ještě natočila dva filmy, z toho jeden s Patrickem Swayzem, od roku 2010 sice opět už nehraje, ale pravidelně se objevuje v různých dokumentech a na fanouškovských akcích, provozuje webovou stránku a prodává předměty spojené se svou kariérou.

Filmy:
1981 - Salamandr
1984 - Hra s ohněm

Žádné komentáře:

Okomentovat