sobota 5. listopadu 2016

OIK'S BLOG SPECTACULAR HALLOWEEN SPECIAL - part 6

Vážení přátelé, vítejte u Show Jana Krause. Dnešními hosty jsou Christopher Lee, Sybil Danning a Reb Brown. Sice dnes nedorazil pan Odvárka, ale zaskakuje za něj Krytinář.

HOWLING II: YOUR SISTER IS A WEREWOLF (1985)
Až budeme někdy zase dělat maraton špatných filmů, tohle nesmí chybět. Zatímco u komedií, které jsem tu ve speciálu recenzoval, jsem se příliš nezasmál, tenhle film mi přivozoval jeden záchvat smíchu za druhým. V Los Angeles se dějí divné věci. Poté, co je Benova sestra zabita, hned na pohřbu ho obtěžuje podivný člověk, který každému na potkání vykládá, že sestra byla vlkodlak a vlkodlaci jsou všude kolem. Po akci, v níž Bena, jeho přítelkyni i toho podivína Stephana přepadnou vlkodlaci, Ben uvěří a je najednou ochoten najít královnu vlkodlaků Stirbu a pomoci Stephanovi ji zničit. A kde se nachází? V Transylvánii. Střih a sledujeme staroměstský orloj...
Po Amadeovi začali Američané natáčet některé filmy v Československu, hlavně proto, že to bylo levné. Ovšem každý film nemohl být Amadeus, takže brzy soudruzi zahodili socialistické ideály a povolili tu natáčení imperialistického krváku. Příšerného. Ale opět, takovým způsobem, až mě to bavilo. Děj nemá cenu rozepisovat ještě podrobněji, protože pak už vlastně neexistuje. Stephan jede do Transylvánie do obce Vlkava, kde čirou náhodou skutečně Stirba je, pak na kus děje zmizí a sledujeme Bena, jak okouní kolem, pak zjistí, na kterém zámku Stirba je (protože jiný tam ani není...), vrátí se a pak se vrátí zase zpátky i s Leem. Natáčet se to jinde než v ČSSR, nevím, jestli by mě to bavilo až tolik. Začátek se sice odehrává v Los Angeles, ale tam zjevně točil jen druhý štáb a většina filmu byla natočena v Praze, Krumlově a Mělníku. Ostatně v Los Angeleské části vystupuje i Jitka Asterová v životní roli prostitutky. Takže film je plný povědomých kulis barokních ulic, a ani orloj, ani silueta krumlovského zámku tomu rozhodně nepřidávají.
K smíchu je to ale i jindy. Už od začátku: Christopher Lee hraje člověka, který přijde s vážnou tváří k truchlícímu pozůstalému na pohřbu a oznámí mu, že jeho zemřelá sestra byla vlkodlak. Později mu jako důkaz podá dvě kulky, které byly při pitvě vyjmuty ze sestřina těla - a podává mu celé nábojnice. Hrdinu Bena, který napřed střílí, pak mluví a možná někdy i myslí hraje Reb Brown, kterého si pamatujeme z Matteiho pozdějšího majstrštyku Strike Commando, a i tady řve jako pavián, když střílí. Hrdinka je pak naprosto nevýrazná a vlastně je tam jenom proto, aby se Brown měl s kým vyspat.Teda, vyspat... celou dobu má na sobě kalhoty.
Ano, sexu je tenhle film plný. Ostatně hlavní záporačku hraje Sybil Danning. Tedy, napřed ji hraje Valerie Kaplanová, pak jakýmsi vysátím mladé panny se změní v Sybil, která se má potřebu okamžitě svléknout (předtím naštěstí ne). Celý film na sobě nosí šaty s obrovskými výstřihy, aby její prsa nikdo nepřehlédl, a samozřejmě se i odhalí. A vlkodlaci v tomhle filmu nedělají prakticky nic než a) koušou, b) pořádají rituály, c) souloží. Takže dostaneme hodně dlouhou scénu trojky jednoho vlkodlačího muže se Sybil a důležitou postavou sexy černošky - přičemž jsou všichni proměnění a tudíž od hlavy k patě chlupatí! Trvá to krátce, oddechnete si... A po krátké scéně s hrdiny se to tam zase na delší chvíli vrátí, aniž bychom se cokoli nového dověděli! Proč to tam bylo tak dlouho? Pak ke konci, zatímco se Lee a Brown blíží k vlkodlačímu zámku, co dělají vlkodlaci? Ano, gruppensex. Sybil se tentokrát jen dívá, vlkodlaci tentokrát nejsou chlupatí, ale to neznamená, že je ta scéna nějak zajímavá.
Co tu ještě máme? Spoustu českých herců v minirolích. Nejvýraznější je jasně Jan Kraus jako nadržený vlkodlačí poskok v hotelu, Kaplanovou i Asterovou už jsem zmínil. Dál si můžete všimnout Iva Niederleho coby majitele hotelu, který se však poprvé objeví, když v obleku řídí náklaďák plný vlkodlaků. Zastaví dvěma německým stopařům, pak se mlsně podívá do kamery a řekne: "Řízek." WTF? No a Jiří Krytinář se objevuje ve výrazné roli, a nestačí mu zemřít jen jednou. Mimochodem taky zjistíme, že z příšerného hluku vám můžou vybouchnout oči. Mimochodem tenhle trik, jako všechny, je příšerný. O tricích leccos vypovídá, že kostýmy vlkodlaků byly přešívány na koleně z opičích. A masky bouchajících hlav, zabírané až příliš dlouho, jsou až příliš nepodobné hercům, které mají představovat.
 Dál se dovíme, že v Transylvánii se mluví česky, včetně hlášení na nádraží, že VLK znamená v Transylvánii vlk a Vlkava (herečka vysloví jako "vakláva") je místo plné vlků. Vědí vůbec Američani, že Transylvánie neboli Sedmihradsko byla jednou z jádrových oblastí Uherského království, dnes součást Rumunska, a třeba ani Drákula s touto zemí neměl co dělat, protože byl knížetem Valašským (což je jádro Rumunska)? Mimochodem Vlkava je vesnice na Mladoboleslavsku.
Jestli na tom filmu je něco pozitivního, tak Christopher Lee, který i tady zahrál poměrně důstojně, a byť mi ho bylo líto, že hraje i v takové sračce (ostatně se za to styděl a třeba s Brownem odmítal pak i natáčet, protože ho vytáčelo jeho neherectví), no a pak legendární závěrečná titulková sekvence, v níž se potisící vrátí punková kapela se svou celkem dobrou písničkou a celé titulky jsou nastříhány jako videoklip - v němž se neustále dokola opakuje záběr, kde roztržením šatů Danningová odhalí kozy. Sedmnáctkrát během nějakých čtyř minut. Trh. Trh. Trh. Jo a taky je v těch titulcích zase olizující se Niederle. Trh. Howling. Trh. Hodnotit nebudu, musel bych dát nízko, protože je to špatnej film, ale zase jsem se natolik bavil, že se mi nízký hodnocení dávat nechce.
Trh.
(Při vytváření galerie k tomuto článku jsem se inspiroval touto scénou.)
PS. Screeny jsou z kvalitnější verze z AMC, která je však cenzurovaná, chybí tam několik krvavých záběrů (včetně vybouchnutí očí) a dokonce i chlupatá trojka. Osobně jsem se díval na jinou, letitý VHSrip z Novy, s lepším dabingem, kde Kraus namluvil sám sebe (zatímco na AMC ho zvládnul Tůma).
a.k.a. Kvílení vlkodlaků II, Vytí vlkodlaků 2: Tvá sestra je vlkodlak, Vytí 2: Tvá sestra je vlkodlak, Howling II: Stirba - Werewolf bitch
Režie: Phillippe Mora
Hrají: Christopher Lee, Reb Brown, Annie McEnroy, Sybil Danning, Jan Kraus, Jiří Krytinář, Ferdinand Mayne, Ladislav Krečmer, Ivo Niederle, Jitka Asterová, prsa Sybil Danning, trh, trh, trh
Hudba: Stephen W. Parsons, skupina Babel
USA 1985

4 komentáře:

  1. Z Videoplusu 3/93:
    https://postimg.org/image/77kxiic7j/
    https://postimg.org/image/bbv977vqn/

    OdpovědětVymazat
  2. Víš, kolik by jsi na tuhle recenzi natáhl lidí, kdyby jsi sem dal chlupatou trojku ?:D

    OdpovědětVymazat