pátek 4. listopadu 2016

OIK'S BLOG SPECTACULAR HALLOWEEN SPECIAL - part 5

Co se podívat do našich luhů a hájů, jestli se tu něco hororového taky nevytvořilo? Člověk by řekl, že tady nic najít nejde. A přece jsem našel dva televizní filmy podle světové hororové klasiky - obě inscenace shodou okolností spojuje Ilja Racek v jedné z hlavních rolí. Jako první byl natočen Záhadný pan Hyde, toho jsem však zatím neviděl.

HRABĚ DRAKULA (1970)
Drákula v českém zpracování. Natočený jako inscenace, tzn. stylizace je spíše divadelní, triky jsou špatné, kulisy a kostýmy nedokonalé. Nicméně i tak se tvůrcům povedlo vytvořit pěknou tísnivou atmosféru. Stokerův román bych si měl konečně někdy přečíst, abych věděl, v čem se jednotlivé adaptace odchylují. Tahle je podle ohlasů knize velice věrná, ovšem občas zkratkovitá a některé motivy a podzápletky vynechává. Ostatně vše trvá pouhých 76 minut. Dlužno říct, že jsem se snad ani chvíli nenudil.
Zajímavé je herecké obsazení. Na Ilju Racka coby Drákulu si mnozí stěžují, jiní ho chválí. Stěžují si především ti, kteří jeho podání srovnávají s Leem či Oldmanem, což je podle mě chyba. Racek pojal Drákulu po svém, a myslím, že výtečně, z jeho nepříjemného despotického slizouna jde skutečně hrůza. Druhý nejlepší výkon pak podává Hana Maciuchová coby upírka Lucy, která tu ještě nehraje tak okázale jako v pozdějších rolích. U ostatních jsem trošku na vážkách. Jan Schánilec ve své asi největší roli, v níž hraje sám za sebe a nepropůjčuje jen někomu jinému hlas, není špatný, ovšem Jiří Zahajský coby Lucyin ženich mě dost zklamal, hraje dost toporně a občas se dokonce přeříkává. Ani Klára Jerneková jako Mina se mi nelíbila. A Ota Sklenčka jako Van Helsing působil jen jako zadumaný profesor, který má v hlavě encyklopedii, ale myslím, že tahle postava by měla působit trochu jinak, ne? Co byla zač postava hraná Václavem Marešem jsem pak nepostřehl vůbec.
Co ještě se mi nelíbilo - hudba, která občas zněla dost nepatřičně, občas příliš dramaticky, triky včetně postav tří upírek, které působily jako nedělní pohádka. Většina triků je dělaná přes prolínání a černé pozadí. Taky střih byl na některých místech dost divný, ať mezi scénami, nebo třeba významné zoomy na obličej postavy a pak střih zpět na stejný celek jako předtím. Ale jako celek se mi to vlastně dost líbilo. I přes všechny neduhy televizní inscenace počátku sedmdesátých let. Škoda, že to nevzniklo jako film, s některým obsazením lepším, v lepších kulisách (byť hrad je točený v reálu, ten mohl zůstat), s lepšími kostýmy (Minin svetr vážně bije do očí), a pak už je jedno jestli černobíle nebo v barvě. Tohle má jako černobílé svou atmosféru. 7/10
Režie: Anna Procházková
Hrají: Ilja Racek, Hana Maciuchová, Jan Schánilec, Klára Jerneková, Ota Sklenčka, Václav Mareš, Jiří Zahajský, Věra Křesadlová
Podle románu Brama Stokera
ČSSR 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat