neděle 6. listopadu 2016

OIK'S BLOG SPECTACULAR HALLOWEEN SPECIAL - part 7

A zase tu máme, už potřetí, Christophera Leeho, tentokrát ovšem po boku Old Shatterhanda a Ribanny.

DIE SCHLANGENGRUBE UND DAS PENDEL (1967)
V roce 1967 byly Mayovky už obehrané, Nibelungové byli natočení, tak čím by se tak mohl režisér Harald Reinl zabývat dál? Co takhle horor ve stylu britských filmů od studia Hammer, nebo filmů Rogera Cormana? Takže byl narychlo spíchnut hororový příběh s využitím motivů Edgara Allana Poea. A opět to s tou povídkou nemá společného nic než titulní vražedné instrumenty.
Dál se scénář vydal cestou pejska a kočičky - dáme tam všechno, co máme na gotických hororech rádi. Je libo mučení? Je tam. Poprava? Je tam. Vystrašení pověrčiví domorodci? Jsou tam. Podivné existence na podivných místech? Lesy plné usekaných končetin a oběšenců (na každém stromě aspoň dva)? Temný rozpadlý hrad plný úzkých chodeb a různých nástrah? Dveře, které za vcházejícím okamžitě spadnou? Tajné průchody? Hady, štíry, pavouky, mrchožravce? Rozličné mučící nástroje? Oživlé mrtvoly? Padouchy lačnící po panenské krvi? V tomhle filmu je naprosto, ale naprosto všechno a ještě něco navíc. Například výzdoba mučírny připomínající něco mezi Hieronymem Boschem a Pablem Picassem. Navíc je tu pěkná atmosféra Německa na přelomu 18. a 19. století, která působí hodně ponuře, a kterou Corman ve svých filmech vytvořit ani nemohl.
Pro to všechno si Reinl vzal Oldu Lexe Barkera, manželku Karin Dor, která snad nikdy nebyla krásnější, a dokonce z Británie povolal i Christophera Leeho (v roli hraběte Reguly, drc drc), který má sice prostor dost omezený, ale i tak vytvoří dalšího skvěle démonického padoucha. Doplněni jsou otravně se neustále smějícím Vladimirem Medarem v roli podezřelého kněze a hrůzu nahánějícím Carlem Langem, jehož postava mi ovšem připomněla Tómu Hluchoněmce z Tajemství hradu v Karpatech. A nejen to, právě takové příběhy, jako je Hadí jáma a kyvadlo, Brdečka zjevně paroduje. Děj je skutečně natolik přeplněný nejrůznějšími atrakcemi, že nakonec vlastně ani nedává smysl. Hlavně, že se něco pořád děje. Nicméně z filmu sálá zhruba podobné nadšení jako z vinnetouovek, takže je to zábavné sledovat a občas je to vyloženě roztomilé. Vlastně to nakonec připomíná takovou kramářskou píseň, jakou zpívá jedna postava na začátku. Nebýt nevhodné a přepálené hudby, šel bych s hodnocením snad i výš. 7/10
PS. V anglickém dabingu sice svoje role mluví sami Barker a Lee, ale myslím, že německá verze má lepší atmosféru. Navíc ten anglický název "The Torture Chamber of Dr. Sadist" je příšerný.
The Hateful Eight?
Hadí jáma...
...a kyvadlo
a.k.a. Hadí jáma a kyvadlo, The Blood Demon, The Torture Chamber of Dr. Sadism, The Snake Pit and the Pendulum, Castle of the Walking Dead 
Režie: Harald Reinl
Hrají: Lex Barker, Karin Dor, Christopher Lee, Vladimir Medar, Carl Lange, Christiane Rücker
Hudba: Peter Thomas
SRN 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat