neděle 15. ledna 2023

QUENTIN TARANTINO - CINEMA SPECULATION

Po roce přišla, zatím pouze na zahraniční, trh nová kniha Quentina Tarantina. Na rozdíl od té předchozí nejde o beletrii, ani není nijak spojena s jeho filmy. Tarantino se tu rozhodl rozepsat o svých oblíbených a zásadních filmech zejména 70. let (s dvěma přesahy do 60. a 80. let), přičemž vzpomíná právě na dobu, kdy vyrůstal, a rozebírané filmy ho nejvíce ovlivnily.
 
První kapitola navodí dojem, že půjde o Tarantinovy memoáry, jelikož vypráví o tom, jak ho matka brala už od mala s sebou do kina, které chtěla vidět sama, a ne jen na filmy pro děti. Takže malý Tarantino viděl filmy jako Joe (1970) už ve velmi raném věku. Zejména fascinujícím dojmem působí dvojprogram obsahující Divokou bandu a Vysvobození, které viděl už coby devítiletý. Vzpomíná rovněž na matčina krátkodobého přítele, černocha, který ho naučil milovat filmy blaxploitation. Nakonec z nich ale pro rozbor nevybral žádný.
 
Filmy, které Tarantino rozebírá, jsou:
Bullittův případ (Peter Yates, 1968)
Drsný Harry (Don Siegel, 1971)
Vysvobození (John Boorman, 1972)
Útěk (Sam Peckinpah, 1972)
Černá výprava (John Flynn, 1973)
Sestry (Brian de Palma, 1973)
Daisy Millerová (Peter Bogdanovich, 1974)
Taxikář (Martin Scorsese, 1976)
Bez slitování (John Flynn, 1977)
Cesta k ráji (Sylvester Stallone, 1978)
Útěk z Alcatrazu (Don Siegel, 1979)
Naostro (Paul Schrader, 1979)
Panoptikum (Tobe Hooper, 1981)
 
Mezi tím máme vřazeny ještě kapitoly o filmovém kritiku Kevinu Thomasovi, který v 70. letech jako jediný psal o exploatačních filmech a tím pomohl některým tvůrcům dostat se do mainstreamu (Jonathan Demme), o dvou generacích filmařů, které tvořily 70. léta (přičemž jeho kapitola shrnuje vše, co dlouze včetně spousty drbů rozepisuje kniha Raging Bulls and Easy Riders, a ještě si z toho člověk víc odnese), hypotézu, jak by vypadal Taxikář, kdyby ho natočil Brian de Palma, kterému scénář Paul Schrader původně nabídl, a závěrečná kapitola patří osobě rodinného přítele Floyda, který u Tarantina v jeho dětství nějakou dobu bydlel a Tarantina silně jako filmového fanouška ovlivnil.
 
Vzhledem k tomu, jaký je Tarantino filmový fanatik, a co všechno ve svých filmech cituje a o čem mluví, že ho ovlivnilo, vždycky mě zajímalo, co o některých konkrétních filmech říká. Přiznám se, že jak mluvil vždy hlavně o tom, co ho ovlivnilo a co má rád, nečekal jsem, že některé klasiky stručně okomentuje jako nudné nebo dokonce příšerné. Point Blank (1967) označuje za epizodu televizního seriálu, A i na filmech, které vybral do knihy, nachází chyby, nebo věci, s nimiž nesouhlasí. O to lépe se o tom ale asi píše. Texaský masakr motorovou pilou, který označil jako jeden z mála dokonalých filmů, v knize není. Ono číst několik stran oslav by asi moc zajímavé nebylo. Jeho myšlenky jsou zajímavé, člověk s nimi nemusí vždy souhlasit, ale vždycky je lepší číst recenze člověka, který o filmech přemýšlí a píše o nich z různých hledisek, než oslavy fanouška nebo nadávání hatera.

Nečetl jsem knihu celou, nechtěl jsem se připravit o překvapení v případě zejména toho, co bych určitě viděl rád (Černá výprava, Naostro). Když něco analyzujete, nevyhnete se spoilerům. I tak mi mimoděk Tarantino vyspoiloval Nelítostný souboj, třeba i v tom, že jsem nevěděl, jakou roli v něm De Niro Hraje. Pěkně děkuju. Ale já vím, mea culpa, měl jsem to dávno vidět.
 
Svoje vlastní filmy Tarantino zmiňuje jen okrajově, pokud ho něco vyloženě inspirovalo k něčemu konkrétnímu, co se v nich objevilo. Třeba k obsazení Roberta Forstera v Jackie Brown. Nejzajímavější spojitostí je Floydův scénář k westernu o černošském kovbojovi, který svým tónem později Tarantina inspiroval k Nespoutanému Djangovi.

Proč člověka, který má rád filmy, zejména ty ze 70. let, je tahle kniha skoro povinnost. Každá kapitola ve mně vzbudila touhu si film znovu pustit (někdy určitě chci ten dvojprogram Divoká banda - Vysvobození), nebo zkouknout to, co jsem neviděl. Pro fanoušky Tarantina, kteří jsou staršími filmy nepolíbení, může jít o průvodce toho, na co se určitě podívat. Pro ostatní může jít o zajímavé čtení. Nevím, zda se chystá české vydání, pokud ovládáte angličtinu, kniha se dá pořídit i v ČR, není nutno ji objednávat ze zahraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat