pátek 13. září 2024

sobota 7. září 2024

ERIKA BLANC (1942)

Rusovlasá kráska Erika Blanc českým divákům příliš známá není, ale znalci italských žánrových filmů 60. a 70. let ji znají velmi dobře. Narodila se jako Enrica Bianchi Colombato v italské Brescii 23. července 1942. V mládí studovala módní návrhářství a živila se jako modelka v Janově, než si jí všiml producent Bruno Gaburro a obsadil ji do dokumentu, který právě natáčel. Nedlouho na to se vzali a přesunuli se do Říma, kde se Erika snažila prosadit jako modelka, zatímco se živila jako servírka a exotická tanečnice.

Poprvé získala roli ve filmu u Tinta Brasse, ale dávno předtím, než točil své velmi odvážné erotické filmy, ve sci-fi komedii Il disco volante (1964). Další menší role získala v několika eurospy filmech, větší v hororech Il terzo occhio (1966) a La vendetta di Lady Morgan (1966). Téhož roku získala i hlavní roli v hororu Maria Bavy Prokletí smrti (Operazione paura), a následně rozjela kariéru pod jménem Erika Blanc, kdy se objevovala snad ve všech žánrech, které italský filmový průmysl té doby nabízel.

V prvních letech se obarvovala na blond, ale od roku 1967 se profilovala jako zrzka, občas i jako bruneta. Hrála ve westernech (Django střílí první /1966/, The Greatest Robbery in the West /1967/), válečných filmech (Peklo v Normandii /1967/), krimikomediích (Sette volte sette /1968/), eurospy (jeden díl německého Komisaře X), i prvních giallech (So Sweet, So Perverse /1969/). Asi největší rolí, kterou Erika Blanc sehrála v 60. letech, je titulní role ve filmu Cesare Canevariho Io, Emmanuelle (1969), první adaptaci románu, který byl později natočen slavněji se Sylvií Kristel, a od té doby se postava Emmanuelle objevila v nesčetném počtu nejrůznějších softerotických inkarnací, včetně italské vykradačky s jedním m. Zajímavostí je, že původně roli měla sehrát Edwige Fenech.

Sedmdesátá léta jsou pak spojena zejména s giallem a hororem. V anglicky mluvících zemích je Erika nejznámější z hororu The Devil's Nightmare (1971), kde ztvárnila ztělesnění ďábla. Téhož roku si zahrála vedlejší roli striptérky v Miragliově The Night Evelyn Came Out of the Grave s Anthonym Steffenem, s Farleym Grangerem se objevila ve filmu The Red Headed Corpse (1972), ve Španělsku se objevila v giallu Human Cobras (1971), s Peterem Leem Lawrencem v Love and Death in the Garden of the Gods (1972) či Love and Death on the Edge of a Razor (1972). Objevila se i v několika kriminálních filmech, jako byl Kmotrův přítel (1972), opět s Peterem Lee Lawrencem v The Long Arm of the Godfather (1972) - evidentně měla patent na první vykradačky Kmotra, v menší roli se mihla v Tony Arzentovi s Alainem Delonem (1974). 
V polovině 70. let ale začal italský film stagnovat a Erika nacházela méně a méně práce ve filmu a přesunula se spíše k divadlu, ke kterému ji přivedl její životní partner Alberto Lionello. K filmu a televizi se vrátila až na začátku nového století a v menších rolích je činná dodnes. Z předchozího manželství s režisérem Brunem Gaburrem má dceru Barbaru, která je také herečkou.

pondělí 2. září 2024

DOWN BY LAW (1986)

I scream-a, you scream-a, we all scream-a for ice cream-a!
Na první pohled film o útěku z vězení, na ten druhý opět film o egu a neschopnosti komunikovat. Jack a Zack spolu nic nemají společného. Jeden je slizký pasák, druhý zkrachovalý DJ z rádia, oba zavření v base za zločiny, které neudělali. A oba jsou přesvědčení, že jsou nejlepší, že ten druhý jim může vlézt na záda, a že jim vůbec může políbit celý svět. Mezi ně pak je zavřen italský imigrant Roberto, který by se naopak rád přátelil a povídal si, akorát že skoro neumí anglicky, většinou jen opakuje fráze ze slovníku a komolí angličtinu velmi kreativním způsobem. Je to ale on, kdo přijde na to, jak z vězení utéct, a kdo vede cestu nejlépe, ačkoli Jack se Zackem jsou stále přesvědčení, že vést by měli právě oni. 

Ono víc se o tom asi už napsat nedá. Film je poměrně dlouhý, a na to je velmi jednoduchý. Většinou jsou scény natáčeny maximálně ze dvou, tří záběrů, zvláště v bažinách Louisiany se ale Jarmuschovi daří přinášet poměrně pěkné záběry. Délka je způsobena především tím, že velká část scén je improvizace, Jarmusch prostě postavil kameru a nechal herce, aby dělali a říkali, co je zrovna napadne. Přičemž jednoznačně nejlepším ze všech je Roberto Benigni, který si od svých prvních slov diváka získá na svou stranu. Tom Waits a John Lurie, kteří se postarali i o hudbu, jsou především hudebníci, takže zejména Lurie sice nehraje špatně, ale nevyváží dostatečně slizkost svojí postavy natolik, aby byla aspoň trochu sympatická, což by skutečný herec dokázal.

Za zhlédnutí film ale určitě stojí, právě kvůli zejména Benigniho improvizaci a jeho živelné postavě, což je dost těžké v jazyce, který skoro neovládal. Jen je potřeba přečkat asi úvodní třičtvrtěhodinu, která se točí kolem Waitse a Lurieho, což moc zábavné není. 7/10
a.k.a. Mimo zákon
Režie: Jim Jarmusch
Hrají: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin
Hudba: John Lurie, Tom Waits
USA / SRN 1986

neděle 1. září 2024

THE SHOW WITH NO NAME - EPIZODA XLI - KAFE A CIGÁRA

Povídkový film Jima Jarmusche, o kterém si budeme povídat - a o mnohém dalším. Odkaz pod obrázkem.