středa 31. července 2013

C'E SARTANA... VENDI LA PISTOLA E COMPRATI LA BARA (1970)

Původně třetí oficiální Sartanovka se stala neoficiální ve chvíli, kdy se Garko rozhodl, že raději bude točit jiný film. Produkce se proto pokusila vyměnit herce a povolala George Hiltona. Ten je sice do podobné role vhodný, ale přesto to prostě není Sartana. V Garkových botách je mu poněkud těsno a ani ten kostým mu evidentně nepadne. Ani scénář není dostatečně sartanovský, zápletka není dostatečně zapletená, postav, které jsou do ní zahrnuté, není moc.
A tenhle film měl asi ze všech Sartanů nejnižší rozpočet. Odehrává se jen ve dvou lokacích, které patří k těm nejošklivějším, co ze spaghetti westernů známe. Ani se ty dvě, totiž mexická vesnice a zdánlivě bohaté město ovládané majitelem dolů, k sobě moc nehodí. Kompars tu téměř neexistuje. Zřejmě ani neměli na výbušniny, takže doutnák dynamitu je buď včas uhašen, nebo se ukáže, že ve skutečnosti je to svíčka. Časně jarní italská krajina taky nepůsobí zrovna westernově, spíš depresivně.
A aby problémů nebylo málo, až po polovině filmu se objevuje druhá výrazná postava jménem... Sabata! Hraje ho Charles Southwood, který vzhledem Van Cleefa vůbec nepřipomíná, a celá postava je dělaná jako protějšek Sartany i barevně. Sartana chodí v černém a má bílého koně, Sabata chodí v bílém a jezdí na černém koni. Sartana nosí v tašce bochník chleba a objednává si vždy jedno vejce, Sabata čte Shakespeara, odvolává se na svoji matku a hlavně nosí bílý slunečník. Obě postavy pak působí spíš jako vypadlé z komedie, takže když zničehonic do děje vpadnou Federico Boido a Luciano Rossi jako psychopatičtí bráchové, kteří ponižují barmana a chtějí pořezat Ericu Blancovou, tak to působí, jako by přišli z úplně jinýho filmu.
Vůbec to na mě působilo jako dva filmy zdrcnutý v jeden. Proč tak dlouhá expozice v mexickém městečku? Takže za moc dobrej film to nepovažuju, chvílema jsem se i nudil. Ale zase je to lepší, než Paroliniho Sartana, to asi jo. No, ačkoli tam je zase Berger a Sancho, tady jenom Pazzafini a Lulli... Rozhodně je tu ale lepší hudba (Francesco De Masi). No, dám 6/10. PS. Nechci dávat na roveň Fidaniho Djanga a Sartanu s tímhle, ale to mě překvapivě bavilo i víc, i když filmařsky je to určitě slabší.
a.k.a. A Fistful of Lead, I Am Sartana, Trade Your Guns for a Coffin
Režie: Giuliano Carnimeo
Hrají: George Hilton, Charles Southwood, Erika Blanc, Piero Lulli, Gigi Bonos, Nello Pazzafini, Federico Boido, Luciano Rossi, Carlo Gaddi
Hudba: Francesco De Masi
Itálie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat