pátek 4. října 2019

OIK'S MONTH OF THE LIVING DEAD část 2

Podruhé děsivý film a tentokrát skutečně není moc o co stát...

LA PLUS LONGUE NUIT DU DIABLE (1971)
Jo, tohle fakt byl dlouhý film. Pamatujete na Di Leovo giallo La bestia uccide a sangue freddo? Když jsem se díval na tohle, měl jsem pocit, že sleduju skoro ten samý film znovu. Prakticky tu není děj, jen sledujeme skupinku lidí na starém hradě (přičemž tu máme i jednu nymfomanku a jednu lesbu), kterak kecají, chodí sem tam, lehají si, lekají se, souloží, jedí a tak podobně. No a někdy v půlce začnou jeden po druhém odcházet, přičemž v ději není žádné pojítko. Jen jedna vražda za druhou. Oproti zmíněnému filmu tu akorát nedostaneme detailní pohledy na vaginy hereček, ale nuda je to stejná.
Ono už to hrozně začíná. Berlín 1945 a nálet, při kterém se nikdo neschová v krytu? Sakra, kolik italských béček začíná při náletu v roce 1945? Jean Servais (co tu sakra dělá?) se objevuje jako nacistický generál, kterému při náletu zemře žena a narodí se dcera. Holka? Tak to nechci! Tak vytáhne dýku a novorozeně probodne. Střih, titulky, a pak vidíme krátkou scénku, kde se nějaká žena na něco Servaise ptá  a on jí zakáže fotit hrad. Střih, žena fotí jak zběsilá. Najednou ji něco přepadne a ona s děsem utíká, dokud neumře. Může to být ještě hloupější?
Může. Objeví se skupinka turistů v buse, kteří zabloudí na starý hrad, jehož vlastníkem je Servais. A na hradě je potkají všichni laciní strašáci, na které si vzpomenete! Padající omítka, samozabouchávající se dveře, děsivý komorník, varhany, co hrají samy od sebe, chcíplá kočka. V každé místnosti je buď na zemi ďáblovo znamení, nebo třeba zazděné okno. Bububu! Servais má samozřejmě ve sklepě laboratoř, abychom tu měli klišé opravdu všechna. Než se cokoli stačí stát, sexy bloncka Shirley Corrigan a nymfomanka Ivana Novak se spolu vyspí. (5 minut v čudu. Ok, Shirley má pěkný kozičky, ale už by se mohlo něco začít dít, ne?) Řidič by pořád žral, další cestující je věčně nespokojený, dva manželé se hádají, mladý kněz se modlí. Konečně se sejdou na večeři, kde se zase kecá... a pak se objeví pekelně sexy Erika Blanc, a co nastane? Další nuda, protože jednak víte, že ona je služebník ďábla (zvláště pokud jste viděli jakýkoli screenshot z filmu před ním samým), jednak narážky jsou dost jasné od začátku. No a krom toho je to nuda, protože je to šíleně špatně zrežírováno. Jakákoli atmosféra chybí, v místnostech je moc světla i přes to, že nefunguje elektřina, a jednotlivé smrťáky jsou k smíchu (co je lepší? Tlusťoch zvracející zelenou kaši? "Utopení" ve zlatě? Chlapík vypadnuvší z okna přesně na nějaké ostny? Nebo zapojení gilotiny a železné panny?)
Celkově jsem u toho trpěl, až do konce, kdy najednou film začal být zajímavý. Najednou to vypadalo, že film má přece jenom pointu a že to s ním nebude až tak zlé i přes ten kopec nudy. Kdyby naprostý konec, poslední minuta, i tohle jediné stéblo, na kterém to viselo, nemilosrdně nepřetrhala. Sorry jako.
Nejvíc mě zarazil fakt, že umělecký dohled nad tímhle měl André Hunebelle. Režisér Fantomase a Hrbáče umělecky dohlížel na tohle? No, rejža nikdy jiný celovečerní film nenatočil. I přítomnost Jeana Servaise je záhadou. Erika Blanc se snaží, ale poměrně zbytečně. Její make-up v roli ďábla je děsivý, když je za sebe, je neskutečně žhavá, ale víc tady nabídnout nemůže. Ještě zaujme svým vzhledem Daniel Emilfork, kterého bych taky nechtěl potkat v noci v zapadlé uličce. Ale to je tak všechno. 4,5/10 - za Eriku a za ten poměrně zajímavý skoro konec.
a.k.a. The Devil's Nightmare, Vampire Playgirls, La terrificante notte del demonio
Režie: Jean Brismée
Hrají: Erika Blanc, Jean Servais, Daniel Emilfork, Jacques Monseau, Lucien Raimbourg, Ivana Novak, Shirley Corrigan, Colette Emmanuelle, Lorenzo Terzon, Christian Maillet, Maurice de Groote
Hudba: Alessandro Alessandroni
Belgie / Itálie 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat