středa 18. září 2019

VINCENT PRICE (1911-1993)

Neexistuje dokonalejší podání Edgara Allana Poea než z úst Vincenta Price. Herce, který se stal prakticky synonymem gotických hororů a Poeových adaptací zvláště.
Vincent Price se narodil 27. května 1911 v Saint Louis v Missouri. Už od mládí tíhl k divadlu a od poloviny 30. let se stal hercem. Jako většina slavných herců, ani on to neměl jednoduché, protože byl velice vysoký, což vadilo hlavně hvězdám, které by převyšoval a tím na sebe na jevišti strhával pozornost.
Zpočátku hrál ve filmech nejrůznějšího druhu (i kvalit). Asi nejvíce se prosadil ve 40. letech ve filmu Laura (1944), kde se objevil ve vedlejší roli vedle Gene Tierneyové a Dany Andrewse. (A tohle je důkaz, že je přechylování potřeba, jen tak mimochodem). Vedle Douglase Fairbankse se objevil v dobrodružném filmu Zelené peklo, v roce 1948 se objevil v jedné z verzí Tří mušketýrů. Nevyhýbal se ani westernům - v roce 1950 si zahrál ve filmu Samuela Fullera The Baron of Arizona, později se objevil třeba s Clintem Walkerem ve filmu Víc živý než mrtvý (1969).
Nicméně žánrem, kterým se proslavil, a který se stal synonymem jeho kariéry, byl horor. Jeho skoro až britský přízvuk, ohromující hlas a trochu děsivý vzhled ho předurčovaly nejen k rolím tragickým a záporným, ale hlavně k rolím jedinců nevyrovnaných až vyšinutých, jedinců s děsivou minulostí, záhadných a nebezpečných. Poprvé se v hororech začal objevovat ještě ve vedlejších rolích třeba v Návratu neviditelného muže (1940) (zde spíše zazněl, protože hrál právě neviditelného muže). Průlomem pak byl film Dům voskových figurín (1953), kde ztvárnil hlavní roli umělce, který přijde o svou dílnu a o své geniální ruce schopné tvořit umění. V průběhu 50. let sice hrál Price běžně i v jiných žánrech, ke konci dekády však navázal spolupráci s režisérem béčkových filmů Williamem Castlem (Třaslavec, Dům hrůzy), zahrál si hlavní roli v hororu Moucha (1958) a posléze začal pracovat i se společností AIP a režisérem a producentem Rogerem Cormanem.
Corman v roce 1960 s Pricem natočil adaptaci Poeovy povídky Zánik domu Usherů, kde si Price zahrál hlavní roli. Film sklidil takový úspěch, že rozjel celou sérii adaptací Poeova díla, ale i dalších hororů z dílny AIP. Tak vznikla například Jáma a kyvadlo (1961), Historky hrůzy (1962), Maska rudé smrti (1964), Strašidelný palác (1963) nebo Ligeina hrobka (1964). Vedle Price se v těchto filmech objevovaly i další hororové ikony jako třeba Boris Karloff, Peter Lorre, Basil Rathbone, nebo třeba začínající Jack Nicholson.
V polovině 60. let spolupráce s Cormanem skončila, ale Priceovu kariéru v hororech nakopla další hororová dílna - britská studia Hammer a Amicus. Vincent Price se tak zařadil vedle svých častých spoluhráčů Petera Cushinga a Christophera Lee mezi hvězdy britského hororu. Objevil se zde třeba ve filmech Lovci čarodějnic (1968), The Oblong Box (1969), Scream and Scream Again (1970), kde se objevily všechny tři hvězdy, Volání smrti (1970), a zejména Ohavný dr. Phibes (1971), kde ztvárnil šíleného lékaře mstitele. Po natočení filmu Madhouse (1974) však na několik let přerušil kariéru.
Na plátna se Price vrátil až roku 1981 povídkovým filmem Klub příšer. V 80. letech pak došlo k jakési renesanci jeho kariéry a uznání jeho statusu žánrové legendy. Tim Burton mu vzdal poctu krátkým animovaným filmem Vincent, který Price sám namluvil jako vypravěč. Roku 1990 se pak objevil v Burtonově filmu Střihoruký Edward coby starý vynálezce.
Mimo amerického a britského filmu se nebránil Price ani jiným produkcím, takže se objevil v několika filmech třeba v Itálii nebo v Německu. V polovině 60. let spolupracoval s Mariem Bavou na druhé komedii o dr. Goldfootovi, ale jejich spolupráce na hororu bohužel nevyšla (byla mu nabídnuta role v Bavově Krvavém baronovi). Významnou byla i Priceova práce pro televizi, mj. se objevil jako epizodní padouch z šedesátkového Batmana. Kromě hraní byl rovněž vášnivým sběratelem umění a kuchařem, dokonce vydal několik kuchařek a moderoval pořad o vaření. Vincent Price zemřel roku 25. října 1993.

1 komentář:

  1. Vincent je prostě nejlepší. Věčná sláva tomuto symbolu hrůzy!

    OdpovědětVymazat