pátek 14. října 2022

SHOCKTOBER SPECIAL část 5

Vincent Price, Christopher Lee a Peter Cushing v jednom filmu! To přece musí být super... ne?

SCREAM AND SCREAM AGAIN (1970)

V tomhle filmu je všechno. Tři výše zmínění pánové, vraždící psychopat, upíři, sestavení nové bytosti z částí lidských těl, nacisti, výslechy a vulkánský nervový chvat. Do devadesáti minut se toho ale tolik dá narvat jen tím, že dějové linky na sebe prakticky nenavazují, u postav se skoro nedozvíme ani jména, natož něco o nich a tři hlavní hvězdy? Skoro je neuvidíme.

Lákat na jména Price, Leeho a Cushinga je fakticky podvod. Všichni tři hrají jen camea, přičemž nejlépe z toho vyšel Price, který aspoň na konci dostal příležitost něco zahrát. U Leeho prakticky celý film, když už se objeví, přemýšlíte, kdo to vlastně je a jakou roli v celém příběhu hraje, kdežto Cushing se objeví po osmnácti minutách a po dvaceti už je po smrti. Více prostoru dostává policejní inspektor, nejhorší vyšetřovatel na světě, a mladý nezajímavý policejní lékař.

Děj se odehrává v Británii v budoucnosti, kdy je ovládána jakýmsi fašistickým režimem. Sledujeme tak dějovou linku jakýchsi komplotů ve vysoké politice a zde chlapíka, který každého, kdo ho ohrožuje, zabije vulkánským nervovým chvatem (fakt). Cushing hraje vysoce postaveného důstojníka v této lince, stejně tak Lee hraje nějakého vysoce postaveného úředníka zde. Druhá, zajímavější linka se točí kolem série vražd páchaných neznámým psychopatem. Nejhorší policista nakonec uhodí hřebíček na hlavičku, když do akce pošle volavku, která se nechá vrahem sbalit, při honičce ale vrah neustále utíká díky velké síle a odolnosti. Tahle linka byla zajímavější, ale její hlavní postavy jsou nezajímavé a Vincent Price tu zafiguruje na začátku jen jako svědek a pak si na něj musíme zase dlouho počkat. Proč se to odehrávalo ve fašistickém státě a co mají obě linky společného, to se ukáže až na konci, kdy jsou dost násilně naroubovány do sebe s rádoby šokujícím protitotalitním poselstvím.

V podstatě se mi líbila snad jen linka s atletem v nemocnici, který se pokaždé probudí bez nějaké končetiny, a honička byla celkem napínavá. Pokud si ale pustíte trailer, ten vám vyspoiluje prakticky všechno. Ne, tohle fakt nemá cenu zkoušet a je škoda, že je to jeden ze dvou filmů, kde si všechny hororové legendy zahrály spolu. Dům dlouhých stínů sice není dobrý film, ale aspoň si tam Price, Cushing i Lee opravdu zahráli. 4,5/10
Režie: Gordon Hessler
Hrají: Christopher Matthews, Alfred Marks, Marshall Jones, Michael Gothard, Judy Huxtable, Anthony Newlands, Peter Sallis, Uta Levka, Judy Bloom, Clifford Earl, Vincent Price, Kenneth Benda, Christopher Lee, Yutte Stensgaard, Julian Holloway, Peter Cushing
Hudba: David Whitaker
Velká Británie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat