středa 12. října 2022

SHOCKTOBER SPECIAL část 4

Ač se to podle názvu nezdá,  tohle není jeden z Příběhů Alfreda Hitchcocka...

L'ORRIBILE SEGRETO DEL DR. HICHCOCK (1962)

Riccardo Freda má v italském hororu nezpochybnitelné místo jako jeho praotec. V roce 1956 natočil první italský (minimálně) zvukový horor a v žánru tvořil vlastně celou svou kariéru. Brzy se však ocitl ve stínu svého kameramana Maria Bavy. A z Ohavného tajemství doktora Hichcocka (bez t) je poměrně jasné proč. Freda totiž ani omylem neumí navodit takovou atmosféru jako Bava, Kostýmy a dekorace má sice vhodné, ale nedokáže je dobře nasvítit, žádná hra se světlem a stínem, tady je světla moc, u scény, kde Hichcock škrtne v tmavé místnosti sirkou a najednou je světlo jak ve dne jsem se chytal za hlavu. A celkově film nijak zvlášť nedokáže zaujmout a působivějších scén je strašně málo.

Druhý problém je se scénářem. Ernesto Gastaldi už tady jede svou klasiku "hlavní hrdinku, pokud možno tmavovlasou, vnadnou a okatou, vyděsíme k smrti a na závěr přijde překvapivá pointa." Jenže děj je poměrně jasno předvídatelný, stejně tak to "ohavné tajemství doktora Hichcocka," a aby snad se vše mohlo zachránit, závěrečn twist je sice překvapivý, ale totálně nedává smysl. Navíc mi přišlo, že se scénář chvílemi neůže rozhodnout, jestli hlavní postavou, jejíž tápání máme sledovat, je Cynthia nebo Hichcock.

Obsazení je taky diskutabilní. Bylo zajímavé některé herce vidět o dekádu dřív, než jsem na ně zvyklý (Silvano Tranquilli v roli mladého hrdiny!), ale Robert Flemyng v hlavní roli je dost nezajímavý, nepřesvědčivý a přehrává. Harriet Medin jako tajemná služka ale nezklame a nejsvětlejším bodem všeho je Barbara Steele, byť zde nemá kromě své půvabné tváře moc šancí cokoli předvést. Všichni zúčastnění i zde předstírali, že jde o americký film, ale jejich pseudonymy jsou strašně k smíchu. Hlavně jméno návrháře dekorací Franca Fumagalliho, který si svoje jméno doslova přeložil a vyšel mu Frank Smokecocks.

Z hlavní trojice tvůrců italských gotických hororů Bava - Freda - Margheriti jsem ještě nezkoušel Margheritiho, dle jeho působivých spaghetti westernů ale předpokládám, že nejhorší z nich nebude. Od Fredy mám ještě pár filmů v plánu, ale nějak moc se na ně po tomhle už netěším. 5,5/10
a.k.a. The Horrible Dr. Hichcock, The Terror of Dr. Hichcock, Raptus: The Secret of Dr. Hichcock, The Horrible Secret of Dr. Hichcock, The Frightening Secret of Dr. Hichcock
Režie: Riccardo Freda
Hrají: Barbara Steele, Robert Flemyng, Silvano Tranquilli, Harriet Medin, Maria Teresa Vianello
Hudba: Roman Vlad
Itálie 1962

Žádné komentáře:

Okomentovat