pátek 2. října 2020

OIK'S OUT OF GRAVE RISING OCTOBER SPECIAL - část 2

Co by to bylo za hororový speciál bez Vincenta Price a Rogera Cormana?

THE MASQUE OF THE RED DEATH (1964)


Poslední ze šesti adaptací Poea, které natočil Roger Corman s Vincentem Pricem (nepočítám dva filmy, z nichž jeden je ve skitečnosti adaptací Lovecrafta a ve druhém není Price), který mi zbýval vidět, a je to nakonec ten nejlepší z nich. Autoři scénáře jsou tentokrát jiní, a to možná dělá své, nepůsobí to až tak nataženě (i když pár výplní, zejména co se týče scén s Hazel Courtovou, tu je). Zároveň se film točil ve Velké Británii, což přidalo i na rozpočtu a povedenějších lokacích, máme tu ale i britské herce. Temná atmosféra, ale zároveň zajímavé dění už od začátku. A hlavně Vincent Price v nejlepší formě.

Price tu hraje naprosté ztělesnění zla. Jeho Prospero je člověk naprosto krutý, zkažený a zlý, libující si v násilí a smrti ostatních, sadisticky nechává odstranit každého, kdo mu není po vůli. Price tu navíc nedělá žádné obličeje, v podstatě celý film projde s jedním výrazem ve tváři, ale tady je to přesně ono, tohle ta role potřebovala, a jestli to není jeho nejlepší výkon v Poeových adaptacích, jeden z nejlepších určitě.

Vzhledem k tomu, že Poeova povídka nás napřed uvede do kraje sužovaného červenou smrtí, následně popisuje, jak se Prospero s hosty zavřel na zámku a ten do detailu popisuje, bylo třeba vytvořit děj zcela od nuly. Tvůrci si trochu pomohli jinou Poeovou povídkou, Skokanem, ale jen částečně. Do děje tak byla uvedena vesnice sužovaná morovou ránou a tři vesničané, z nichž dva se mají stát hračkou v Prosperových rukou a třetí, krásná Francesca, je pak průvodkyní dějem. Hraje ji Jane Asher, to jméno mi bylo povědomé - v době natáčení byla přítelkyní Paula McCartneyho.

Ne, že bych byl s filmem na 100 % spokojen. Přece jen i tady máme barevnou zakřivenou psychedelickou pasáž, která je k ničemu, a závěr vypaal spíš jako muzikál než jako apokalypsa, ale celková atmosféra, to, že jsem neměl tendence dívat se jinam a Vincent Price přidávají tomu, že nakonec hodnotím dost vysoko. Snad jsem si nevyplácal nejlepší film speciálu hned z kraje - budu muset dobře vybírat. 8,5/10

a.k.a. Maska rudé smrti, Rudá maska
Režie: Roger Corman
Hrají: Vincent Price, Hazel Court, Jane Asher, Nigel Green, Patrick Magee
Na motivy povídek Edgara Allana Poea
Hudba: David Lee
USA / Velká Británie 1964

4 komentáře:

  1. Corman/Price je skvělá kombinace. Tenhle film je navíc inspirován Trierovou Sedmou pečetí.

    OdpovědětVymazat
  2. Nenatocil Sedmou pečeť Bergman? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Sorry sem vůl :-D Samozřejmě máš pravdu. Moc piva :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc piva - jedna z mála vět, které umí říct česky můj kanadský kolega :D

    OdpovědětVymazat