čtvrtek 1. října 2020

OIK'S OUT OF GRAVE RISING OCTOBER SPECIAL část 1


A po roce je tu zase říjnový hororový speciál, a začneme nějakou klasikou, co říkáte?

FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN (1943)


Proč by Universal točil páté pokračování Frankensteina a druhý díl vlkodlaka zvlášť, když je mohl spojit? A tak dostáváme film, ve kterém je potkáme dohromady. Dává to smysl? Moc ne. Ale popořadě.

Začátek se točí výhradně kolem vlkodlaka, kterého dva lupiči omylem probudí. Když přijde den, je opět v lidské podobě nalezen a umístěn do sanatoria pro duševně choré. Místní policista a lékař se snaží přijít na to, kdo vlastně Lon Chaney je, zatímco ten je zoufalý, že mu nikdo nevěří a nemůže najít klid. První část je opravdu dobrá, a to právě díky Lonovi Chaneymu jr., který vlkodlaka hraje skvěle. Ovšem od chvíle, kdy Chaney z blázince uteče, už to začíná být čím dál větší splácanina. Chaney je přesvědčen, že jediný, kdo mu může pomoci, je dr. Frankenstein, tak vyhledá jeho hrad a oživí monstrum, které zde představuje... tramtadadá, Bela Lugosi! Ale je spíš k smíchu. Když Chaney nenajde, co potřebuje, vyhledá Frankensteinovu dceru a přesvědčí ji, aby jej i monstrum zničila elektrickým proudem... Co??

Asi mě to ve výsledku bavilo víc, než první Frankenstein, což může být dáno i lepším technickým provedením, než v roce 1931, ale hlavně asi díky Chaneymu, který je výborný. O jeho spoluhráčích se to bohužel moc říct nedá. Druhá polovina už je vyloženě slabá a nic nedosahuje na výborný začátek. Škoda, že tam museli zamíchat toho Frankensteina, bez něj to mohlo stát za to. 6/10
a.k.a. Frankenstein a Vlkodlak
Režie: Roy William Neill
Hrají: Ilona Massey, Patric Knowles, Lionel Atwill, Bela Lugosi, Lon Chaney Jr.
Hudba: Hans J. Salter
USA 1943

Žádné komentáře:

Okomentovat