neděle 17. března 2024

MIL GRITOS TIENE LA NOCHE (1982)

Dick Randall, producent hitovek jako jsou Dráždění svižníka, Nájezdníci zbloudilého pozlátka nebo French Sex Murders, přináší nejkrvavější film všech dob!

Začínáme v Bostonu roku 1942, kdy si malý chlapec skládá puzzle. Jeho matka zděšeně zjistí, že na puzzlích je obrázek nahé ženy, a velmi rázně zakročí. Chlapec zakročí rovněž velmi rázně - vezme matku obrovskou sekyrou po hlavě a pak ji rozřeže pilkou. Po úvodních titulcích zjišťujeme, že z chlapce za čtyřicet let vyrostl záhadný psychopat, který začne vraždit studentky univerzity. Povětšinou motorovou pilou. Kdo je vrahem? Podivný zahradník Paul Smith? Podivný profesor Jack Taylor? Říďa Edmund Purdom? Někdo ze studentů? Nebo někdo úplně jiný? Policisté Christopher George a Frank Braña se hodně zapotí a George bude muset do akce nasadit i manželku Lyndu Day...

Pieces jsou samozřejmě velmi blbý a velmi průhledný film. Kdo je vrah mě napadlo hned, jak se objevil, a vylučovací metodou k tomu logicky dojdete snadno už podle toho, kolik dorostlému vrahovi musí být. Děj je napůl giallo a napůl slasher, většina scénáře sleduje náhodnou studentku, kterou jsme do té doby neviděli, ta se svlékne, a vzápětí na ni nastoupí klasický giallo killer, akorát ozbrojený motorovou pilou. A umí s ní zacházet dobře, a navíc ji drží tak, že ve scénách ve stínu to vypadá jako obrovský penis. 
Christopher George působí jako že je v ději úplně mimo a netuší, co se ve filmu děje, což ani on, ani jeho žena opravdu netušili - byli přesvědčeni, že točí klasickou detektivku. Lynda Day George pak hraje hlavní ženskou postavu, a naprosto dokonale přehrává. Hrdinou je ale španělský mladistvý blbeček, který, asi aby se to pro značné obnažování hereček, vyvážilo, ukáže v jedné scéně ptáka.

Hlavně jsem se těšil na Paula Smithe, ale ten bohužel hraje vyloženě vedlejší roli. Ale zvládne ve filmu i spencerovskou rvačku a jeho výraz v obličeji, který má celý film, stojí za to. A nemáme tu jen Šimona - na chvilku se znenadání objeví i sám Bruce Le! Jo, ten s jedním e. Z Dráždění svižníka. Bohužel se nepere se Smithem, ale s Lyndou Day George.
Hlavně jsou Pieces ale dost zábavný film, který ani chvíli nenudí. Vražedné scény jsou velmi brutální, velmi krvavé a velmi nechutné, a je jich za sebou opravdu hodně, na druhou stranu, u některých, třeba hned na začátku, když chlapeček celý od krve rozřezává tělo své matky, se nejde nesmát. Hudba je celá kradená, a při jedné scéně s aerobicem jsem rozpoznal hudbu, která zazněla v Taxikářce s Edwige Fenech - tam ale taky nebyla původní. A v závěrečných titulcích se nám lže, když se tvrdí, že se točilo v Bostonu, akorát že štáb nevystrčil paty z Madridu. 7/10
a.k.a. Kusy aneb tisícero výkřiků noci, Pieces
Režie: Juan Piquer Simón
Hrají: Christopher George, Lynda Day George, Paul Smith, Edmund Purdom, Ian Sera, Jack Taylor, Frank Braña, Pilar Alcón, Gérard Tichy, May Heatherly, Isabel Luque, Hilda Fuchs, Cristina Cottrelli, Silvia Gambino, Carmen Aguado, Leticia Marfil, Bruce Le
Španělsko 1982

7 komentářů:

  1. Takže mužské full frontaly ve španělských žánrových filmech nedělal jenom Eloy de la Iglesias. Dobré vědět!
    Jinak tahle recenze mi až podezřele přesně souzní s mými názory ohledně filmu - a to jsem ho ani neviděl.
    A proč je v tom Bruce Le? A jak to šlo Franků Braňovi? A co na to Jan Tleskač?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poznámka pro dámy, scéna s pyjem je ve tmě, na kozy se svítilo daleko víc. Čekal jsem ale, že herec bude celou dobu odvrácený, aby nebylo vidět nic.
      Hm já nějak pochopil, z toho, co jsi říkal, že jsi to viděl loni na FOD. Asi jsem blbě poslouchal.
      Bruce Le je v tom proto, že pro Randalla zrovna točil něco jiného. Ne, jeho role v tom nemá vůbec žádné opodstatnění :D Franku Branovi to šlo dobře. Jan Tleskač z Kusů vyrobil létající kolo.

      Vymazat
    2. Já říkal, že to dávali na FOD, ale sám jsem to nestihl. A upřímně, tolik se mi do toho nechtěl - film působil opravdu už hodně béčkove (motorová pila jako falický symbol ale rulez). Ale asi se na to fakt podívám.

      Vymazat
    3. Však jak pravil klasik: "You have one choice, boy: sex or the saw. Sex is, well... nobody knows. But the saw... the saw is family."

      Vymazat
  2. Když jsme řešili ty španělský filmy, na iVysílání je k přehrání devadesátková koprodukce mezi Španělskem a ČR s názvem Nexus, hodnocení na ČSFD nějakých devět procent. Hned na začátku letí kosmická loď a v ní není nikdo jiný než pán doktor Zatlúkal, svätý človek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Á, legendární koprodukce. Režisér Forque byl poměrně v pokročilém věku a byl zesláblý, takže se to na výsledku prý dost projevilo. To prý píšu proto, že jsem neměl odvahu vidět. Ale když je to na iVysílání :D. A panu doktorovi Zatloukalovi vím - to království na tom bylo dost blbě, když si vybrali krále z hospody :). Doufám, že má za rádce Nováka a Babulu. Holt lidové království!

      Vymazat
    2. Aby se točily takový voloviny, na to peníze jsou. Aby zlevnili pivo, to ne.

      Vymazat