pátek 26. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 5

Jsou filmy, ke kterým by se člověk snad ani radši vracet neměl. Je tohle jeden z nich?

THE SONS OF KATIE ELDER (1965)
 Další z westernů, které jsem viděl kdysi kdysi dávno a už se k nim nevrátil. Není divu, je to jedna z tisíce waynovek, která nakonec nevyniká vůbec ničím. Ale je to škoda, protože nezačíná vůbec špatně.
Čtveřice nezvedených synů se vrací na pohřeb své matky, aby zjistili, že jejich rodinný ranč nyní ovládá cizí zbohatlík a ve městě o ně nikdo nestojí. V době pohřbu navíc do města přijel neznámý, nebezpečně vypadající muž. Zvláště nejstarší John Elder, proslulý pistolník, by rád zjistil, co se vlastně stalo, a proč z rodinného dědictví nezůstalo vůbec nic.

Čtyři syny jejich matka porodila v rozmezí padesáti let, což je úctyhodný výkon. Wayne vypadá jako starší bratr uvěřitelně leda vůči Deanu Martinovi, a i tak ani jeden nevypadá jako maximálně třicátník. Obsazování přestárlých herců do mladších rolí byl v šedesátých letech v Hollywoodu mor. Je to paradoxní, jak role třicátníků hráli herci narození v letech 1912-1925, role dvacátníků herci narození v letech 1920-1932, a Dennis Hopper (ročník 1936) tu hraje teenagera! Prostě bylo dost filmů akorát na to, aby si zahráli Kirk Douglas, John Wayne, Henry Fonda, Dean Martin, James Stewart, Richard Widmark, Burt Lancaster, Rock Hudson nebo Gregory Peck, a zvládali vše od středoškolských studentů po armádní generály v aktivní službě. Půlka města se tu vůči Waynovi chová jako k mladšímu, přitom byl evidentně jedním z nejstarších, ne-li nejstarším obsazeným hercem.

Ale tak dobře, přijměme to, že Wayne a jeho nejmladší bratr jsou skutečně bratři, přijměme Waynovu obstarožní chůzi a padající tupé. Ostatně na člověka, kterému pár měsíců před natáčením vyoperovali rakovinou nakaženou plíci, podává úctyhodný výkon. První hodina filmu docela jde. Nic nijak extra nevyniká a nejmladšího bratra má divák chuť zabít sám a nečekat, až nudný James Gregory nebo nevyužitý George Kennedy začnou něco dělat. Pár scén je skutečně napínavých, zápletka zajímavá, i když i divákovi, který film dávno (nebo nikdy) neviděl hned jasná. Jenže druhá půlka je o hodně horší. Jako vždy, zajímavá premisa, ale scenáristé přesně nevědí, jak děj posunout dál.

A přitom právě ta druhá půlka je založena na skutečném příběhu pěti falešně obviněných bratrů, kterým se dokonce stalo i to přepadení na mostě. Každopádně přestřelka je nezajímavá, nevzrušivá a nudná, a spoustu scén jsme lépe udělaných viděli jinde.

K tomu všemu Elmer Bernstein okopíroval svůj soundtrack k Sedmi statečným, který tu zní velmi nepatřičně. Točilo se na stejných místech, jako většina šedesátkových a sedmdesátkových waynovek, takže jsem měl pocit, že sleduju další díl nekonečného seriálu. Ostatně vše je tu, jak čekáme, stále stejný Waynův kostým, stále stejní herci ve vedlejších rolích, stále stejné zápletky. Ale nakonec to bylo lepší, než jak jsem si to pamatoval už tehdy, když jsem o filmu psal poprvé. 6/10
a.k.a. Synové Katie Elderové
Režie: Henry Hathaway
Hrají: John Wayne, Dean Martin, Martha Hyer, Michael Anderson jr., Earl Holliman, Paul Fix, Jeremy Slate, James Gregory, George Kennedy, Dennis Hopper, Strother Martin 
Hudba: Elmer Bernstein
USA 1965

Žádné komentáře:

Okomentovat