čtvrtek 25. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 4

Prequely nejsou vynálezem Marvelu, jak dokazuje již sedmdesátkový návrat dvou mrtvých hrdinů filmového plátna.

BUTCH AND SUNDANCE: THE EARLY DAYS (1979)

Jak by režisér Help! natočil western? No takhle. Lační producenti se rozhodli po deseti letech podojit úspěšnou značku. Že hlavní postavy na konci filmu zemřely? Nevadí, natočíme film o tom, jak se dali dohromady! A dává to smysl, Butch Cassidy a Sundance Kid byli skuteční psanci, takže film by se klidně mohl inspirovat jejich skutečnými osudy. Ne, nejdůležitější je, aby si při každé scéně divák vzpomněl na původní film a řekl si "tak takhle k tomu přišli!", i když to vůbec nepotřeboval vědět.

Že Paul Newman a Robert Redford byli na hraní svých mladších já v roce 1979 moc staří? Nevadí, najdeme jim dvojníky! Dlužno říct, že výběr hlavních představitelů není z poloviny špatný. Tom Berenger a William Katt nejen trochu své slavnější kolegy připomínají, ale hrají své postavy dobře. Akorát jim to moc nešlo dohromady. Každý si jedou dobře svoje sólo, problém ale je, že film staví na dvojici, a to oni prostě nejsou. Humorné dialogy mezi nimi tak vůbec humorně nevyzní, protože chemie mezi Kattem a Berengerem nefunguje.

Jinak pokud si někdo myslel, že má potřebu vědět, jak přišli Butch a Sundance ke svým přezdívkám, jak Sundance přišel ke knírku, jak se dali dohromady se svou bandou, co měli společného se šerifem, kterého hrál Jeff Corey, odkud znali Le Forse, jak vykradli první vlak, jak zabili prvního nepřítele (což stejně udělali až v Bolívii, ne?), tak tady najde odpovědi úplně na všechno. Nic z toho ale není pravda.
Nejzajímavější částí je tak nepřátelství s postavou, kterou hraje Brian Dennehy, ale ten je vyřízen ještě dlouho před koncem, a závěrečná vlaková loupež je tak těžko uvěřitelná taškařice, že jsem měl chuť to vypnout ještě než to skončilo. 

Do toho si přidejte televizní zpracování, nevhodnou hudbu, ploché komiksové postavy jako je Le Fors, a trapný humor, jako tchoř, který schválně postříká Sundance před první loupeží. Jednou se to dá vidět, ale neměl jsem se k tomu vracet - a že mi to trvalo nějakých osmnáct let je asi dost jasné znamení. 5,5/10
a.k.a. Butch a Sundance: Začátky
Režie: Richard Lester
Hrají: William Katt, Tom Berenger, Jeff Corey, John Schuck, Michael C. Gwynne, Peter Weller, Brian Dennehy, Christopher Lloyd, Jill Eikenberry, Vincent Schiavelli, Noble Willingham
Hudba: Patrick Williams
USA 1979

Žádné komentáře:

Okomentovat