středa 31. července 2024

COMA (1978)

Michaela Crichtona znám hlavně jako spisovatele. V polici mi leží jeho Kmen Andromeda, vím, že napsal předlohu Jurského parku i Westworldu. Že se sám pustil do režie jsem donedávna nevěděl, a kdyby mi Kubaso (díky) tenhle film nepůjčil na VHS s rychlodabingem, asi bych nevěděl ani o něm.

V prosinci jsem dostal akutní zánět slepého střeva a na pár dní jsem navštívil nemocnici. Kdybych předtím viděl tenhle film, asi bych na operaci nešel s takovým klidem. Ve vyhlášené bostonské nemocnici záhadně umírají pacienti v průběhu naprosto běžných operací. Náhle dojde k zástavě srdce a pacient upadne do kómatu, z kterého už se nevyhrabe. Mladá lékařka si všimne, že se to děje častěji, než by se zdálo, a začne pátrat, co se děje. Všichni jsou ale proti - její kariéristický přítel a kolega, hlavní anesteziolog i ředitel nemocnice se ji snaží od jejího pátrání odradit.

Ze začátku film vypadá na nemocniční drama, posléze se měnící v opatrnou detektivku. V polovině se děj náhle docela násilně přepne do typického thrilleru připomínajícího až argentovské giallo, kde jde hrdince o život... o trochu dříve, než by podle dosavadního vývoje mělo. Atmosféra silně zhoustne (i přispěním Goldsmithovy hudby, kterou uslyšíme právě až ve druhé polovině) a stává se natolik paranoidní, že si ani nejsme jisti, zda se hrdince vše nezdá a nebojí se všeho zbytečně.

Genevieve Bujold v hlavní roli je velmi dobrá a je škoda, že se v Hollywoodu neprosadila víc. Vlastně i když člověku pointa dojde poměrně brzo, právě díky ní film sleduje dál, protože i když mi i v první polovině došlo, jak bude vypadat závěr filmu, nebyl jsem si jist, jak to skončí. Michael Douglas v jedné ze svých prvních větších filmových rolí hraje dost nesympatické hovado, u kterého si naopak nejsme jisti, proč to s ním Bujoldová vlastně táhne. Rip Torn je podezřelý vždy na první dobrou, stejně tak Richard Widmark jako nepříjemný ředitel nemocnice. A v minirolích se objeví i pozdější bondgirl Lois Chiles a naprosto nečekaný Tom Selleck jako pacient.
Druhá polovina obsahuje scény, které opravdu jsou napínavé, akorát Crichtonovi jako scenáristovi evidentně dochází občas nápady, jak hrdinku z nějaké svízelné situace logicky dostat, takže prostě střihne na další scénu. Občas jsou to situace, ze kterých by se nedostala zdravá, ani kdyby ji nikdo neohrožoval.(SPOILER: Jak se dostala zpátky z té šachty? A jak proboha slezla z té sanitky? Když už se tam vůbec udržela.) Atmosféra občas tak moc připomíná giallo, že jsem si začal představovat, jak by taková italská verze vlastně vypadala. No byla by asi o dost méně realistická, v hlavní roli i díky podobnosti vztahu mezi v jednom filmu by nebyl nikdo jiný než Edwige Fenech s Georgem Hiltonem, ale na režii bych, už kvůli tomu, jak by musely vypadat scény v Jeffersonově institutu, viděl spíš Fulciho.

No, nehodnoťme to, co radši nebylo, spíš to, co je. Na to, že film režíroval spisovatel, který ani nenapsal předlohu, to bylo natočeno poměrně zručně. Škoda jen přelomu v polovině, kdy se z toho velmi rychle stane úplně jiný film. A to už jsem si tou dobou na to realistické drama zvykl. 6,5/10
Richard Richard Richard Richard
a.k.a. V kómatu
Režie: Michael Crichton
Hrají: Genevieve Bujold, Michael Douglas, Rip Torn, Elizabeth Ashley, Richard Widmark, Lois Chiles, Harry Rhodes, Tom Selleck, Ed Harris
Hudba: Jerry Goldsmith
USA 1978

pondělí 29. července 2024

ČTYŘI ROHY SMRTI - TRAILER

 A aby těch westernů nebylo málo... Trailer na Čtyři rohy smrti, které už se konečně blíží ke zveřejnění. 
 

neděle 28. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 7

A speciál je u konce... A proč se nevrátit k jednomu z filmů, které jsem naposledy viděl kdysi dávno, ještě než tenhle blog vůbec existoval.

3:10 TO YUMA (1957)

Klasický padesátkový western, kde hraje hlavní roli psychologie a na nějakou akci dochází až ve třetí řadě. Ale tady to vzhledem ke kvalitnímu scénáři a postupné gradaci napětí vůbec nevadí.

Film vychází z předlohy Elmore Leonarda, což samo značí kvalitu. Nedaleko malého města byl přepaden dostavník a zabit kočí. Vše viděl farmář Dan Evans, s jehož pomocí je brzy dopaden vůdce bandy lupičů Ben Wade. Je nyní třeba lupiče dopravit do věznice v Yumě, což ale komplikuje jeho banda, která je stále na svobodě a snaží se šéfa z maléru vysekat. Dan s tím nechce mít nic společného, ale s vidinou odměny, kterou životně potřebuje, se přihlásí k úkolu zástupce, který Wadea pohlídá.

Děj, podobně jako V pravé poledne, zejména ve druhé půlce skoro ubíhá v reálném čase, ale přestože půl filmu strávíme v jednom hotelovém pokoji, vůbec to nepřekáží a napětí se dá krájet. Scénář založený na Leonardově předloze je dobře propracovaný a postavám dává pádné důvody, proč se chovat tak, jak se chovají. Neexistují tu stateční hrdinové a prohnilí padouši - Dan Evans v podání Vana Heflina rozhodně nemá vizáž hrdiny, a vzhledem k jeho čistě finanční motivaci čekáme, zda nakonec Glenna Forda na svobodu nepustí. Glenn Ford pak sice hraje nebezpečného psance, ale se šarmem, kterým dokáže zblbnout kdekoho, a zároveň s určitými hodnotami.

Z dalšího obsazení je sice jako třetí hlavní role psána Felicia Farr, ale ta se objevuje jen v první třetině v roli holky ze saloonu, kterou Ford svede, větší ženskou rolí je Heflinova manželka. Spolu s Heflinem na cestu vyráží i místní opilec v podání klasika žánru Henryho Jonese, a nejvýraznějšího z banditů, Wadeovu pravou ruku, hraje Richard Jaeckel.

Co patří mezi trochu slabší články filmu jsou tak obě podzápletky s ženskými postavami, které jsou trochu navíc, a potom hudba, která často cituje už zase Greensleaves. A přece jen, po tak nervydrásajícím průběhu je ten konec trochu zklamání. 

Remake z roku 2007 jsem ještě neměl odvahu si pustit. 7/10
a.k.a. Vlak do Yumy ve 3:10, 3:10 vlak do Yumy, Cesta za záchranou, Vlak do Yumy
Režie: Delmer Daves
Hrají: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones, Richard Jaeckel, Robert Emhardt
Hudba: George Duning
Podle knihy Elmore Leonarda
USA 1957

sobota 27. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 6

Jsou antiwesterny, které boří zažité tradice za každou cenu, a pak jsou ty chytřejší. Patrola je jedním z nich.

POSSE (1975)

Snahou demýtizace žánru, probíhající od konce 60. let, bylo často prostě jen bořit. Bílí osadníci jsou zbabělí debilové, armáda jsou vrazi, Indiáni jsou nejen oběti, ale ve všem lepší, než bílí Američané (Soldier Blue, Malý velký muž), hrdinové nejsou hrdinové, ale vrazi, zločinci a psychopati (Dirty Little Billy, Divoká banda), případně namyšlení idioti a podvodníci (Buffalo Bill a Indiáni), všechno jsou alegorie Vietnamu a všechno ukazuje jen jeden velký zmar. V podstatě jde ale jen o otočení - koho jste doteď obdivovali, budete nenávidět, koho jste doteď nenáviděli, budete obdivovat.
Jinými slovy, některé antiwesterny mě docela rozčilují, ale Patrola ne. Jde asi o to, že neukazuje na nikoho prstem a neobviňuje (zejména v alegorii k Vietnamu), ale její zbraní je ironie, satira a zesměšnění namyšleného panáka, který se rozhodl stát senátorem a využívá k tomu své popularity jako šerifa, který zatkl (=povraždil) spoustu psanců. Akorát, že ten poslední není tak blbý, jak si šerif myslí.

Jestli John Wayne nenáviděl Tuláka z širých plání, z Patroly se mu asi ježily chlupy na celém těle. V celém filmu není pozitivní postava. Šerif, hraný přímo Douglasem, je ukázán jako násilník, který nejdřív střílí a pak teprve jedná, což ale umí také velmi dobře, a nebezpečný psanec, kterého se snaží polapit, je ukázán právě jako nebezpečný psanec. Obyvatelé městečka, kde se skoro celý film odehrává, jsou pak ukázáni jako snadno zmanipulovatelní slaboši, všechny ženy jako děvky, a Douglasova patrola jako ne příliš spolehlivá tlupa, která nemá nic společného s počestnými strážci zákona, na které si hrají.
Kirk Douglas režíroval jen dva filmy, z toho jeden je italsko-jugoslávská koprodukce, která vyšla snad jen kdysi na nějaké asijské videokazetě s titulky, a druhý je právě Patrola. Není to z toho ale poznat, film vypadá jako natočený velmi zkušeným režisérem. Plusem je rozhodně herecké obsazení, kde sice vyčnívají jen dvě, možná tři role, ale i zbytek je obsazen spolehlivými herci - Kirk Douglas i Bruce Dern, který skoro celý film nesundá svůj typický škleb, jsou skvělí, zajímavá role je novinář bez ruky a bez nohy, kterého hraje James Stacy, televizní herec (jeho postava se objevila v Tenkrát v Hollywoodu), který se stal obětí dopravní nehody a přišel právě o obě končetiny. V patrole se pak objevují klasici jako Bo Hopkins nebo Luke Askew.

Jindy mívám u westernů s hudbou Maurice Jarreho problém, sem se ale naprosto hodí. Zvláště na závěr, který napoprvé nečekáte, je jeho oslavná dechovka výborná.

Patrola je bohužel mezi ostatními sedmdesátkovými westerny docela zapadlá, zastíněná filmy jako právě od Altmana, Peckinpaha, Penna, Eastwooda a dalších. Je to ale docela škoda, už proto, že si nevybavím další western, kde by jednu z hlavních rolí hrál Bruce Dern, ten většinou hrával vedlejší. 7,5/10
a.k.a. Patrola
Režie: Kirk Douglas
Hrají: Kirk Douglas, Bruce Dern, Bo Hopkins, James Stacy, Luke Askew, Alfonso Arau, David Canary, Katherine Woodville, Mark Roberts, Beth Brickell, Dick O'Neill
Hudba: Maurice Jarre
USA 1975

pátek 26. července 2024

SEVEN MOVIES FROM NOW část 5

Jsou filmy, ke kterým by se člověk snad ani radši vracet neměl. Je tohle jeden z nich?

THE SONS OF KATIE ELDER (1965)
 Další z westernů, které jsem viděl kdysi kdysi dávno a už se k nim nevrátil. Není divu, je to jedna z tisíce waynovek, která nakonec nevyniká vůbec ničím. Ale je to škoda, protože nezačíná vůbec špatně.
Čtveřice nezvedených synů se vrací na pohřeb své matky, aby zjistili, že jejich rodinný ranč nyní ovládá cizí zbohatlík a ve městě o ně nikdo nestojí. V době pohřbu navíc do města přijel neznámý, nebezpečně vypadající muž. Zvláště nejstarší John Elder, proslulý pistolník, by rád zjistil, co se vlastně stalo, a proč z rodinného dědictví nezůstalo vůbec nic.

Čtyři syny jejich matka porodila v rozmezí padesáti let, což je úctyhodný výkon. Wayne vypadá jako starší bratr uvěřitelně leda vůči Deanu Martinovi, a i tak ani jeden nevypadá jako maximálně třicátník. Obsazování přestárlých herců do mladších rolí byl v šedesátých letech v Hollywoodu mor. Je to paradoxní, jak role třicátníků hráli herci narození v letech 1912-1925, role dvacátníků herci narození v letech 1920-1932, a Dennis Hopper (ročník 1936) tu hraje teenagera! Prostě bylo dost filmů akorát na to, aby si zahráli Kirk Douglas, John Wayne, Henry Fonda, Dean Martin, James Stewart, Richard Widmark, Burt Lancaster, Rock Hudson nebo Gregory Peck, a zvládali vše od středoškolských studentů po armádní generály v aktivní službě. Půlka města se tu vůči Waynovi chová jako k mladšímu, přitom byl evidentně jedním z nejstarších, ne-li nejstarším obsazeným hercem.

Ale tak dobře, přijměme to, že Wayne a jeho nejmladší bratr jsou skutečně bratři, přijměme Waynovu obstarožní chůzi a padající tupé. Ostatně na člověka, kterému pár měsíců před natáčením vyoperovali rakovinou nakaženou plíci, podává úctyhodný výkon. První hodina filmu docela jde. Nic nijak extra nevyniká a nejmladšího bratra má divák chuť zabít sám a nečekat, až nudný James Gregory nebo nevyužitý George Kennedy začnou něco dělat. Pár scén je skutečně napínavých, zápletka zajímavá, i když i divákovi, který film dávno (nebo nikdy) neviděl hned jasná. Jenže druhá půlka je o hodně horší. Jako vždy, zajímavá premisa, ale scenáristé přesně nevědí, jak děj posunout dál.

A přitom právě ta druhá půlka je založena na skutečném příběhu pěti falešně obviněných bratrů, kterým se dokonce stalo i to přepadení na mostě. Každopádně přestřelka je nezajímavá, nevzrušivá a nudná, a spoustu scén jsme lépe udělaných viděli jinde.

K tomu všemu Elmer Bernstein okopíroval svůj soundtrack k Sedmi statečným, který tu zní velmi nepatřičně. Točilo se na stejných místech, jako většina šedesátkových a sedmdesátkových waynovek, takže jsem měl pocit, že sleduju další díl nekonečného seriálu. Ostatně vše je tu, jak čekáme, stále stejný Waynův kostým, stále stejní herci ve vedlejších rolích, stále stejné zápletky. Ale nakonec to bylo lepší, než jak jsem si to pamatoval už tehdy, když jsem o filmu psal poprvé. 6/10
a.k.a. Synové Katie Elderové
Režie: Henry Hathaway
Hrají: John Wayne, Dean Martin, Martha Hyer, Michael Anderson jr., Earl Holliman, Paul Fix, Jeremy Slate, James Gregory, George Kennedy, Dennis Hopper, Strother Martin 
Hudba: Elmer Bernstein
USA 1965