pátek 6. ledna 2023

THE RIDE BACK (1957)

Jak nejlépe skočit do nového roku než s westernem? Anthony Quinn a William Conrad nejsou Jake a Tlusťoch, ale Bob a Tlusťoch, a rozhodně nejsou správná dvojka na straně zákona. Námět je silně podobný westernu 3:10 to Yuma ze stejného roku, a právě tento film nejspíš způsobil, proč tenhle je zapomenutý. Hvězdný tahák Ford-Heflin, a popravdě i napínavější děj totiž určitě přilákali více diváků než Anthony Quinn a jeho psychologie.

Máme tu šerifa, který se vydává do Mexika přivézt zpět do Států hledaného zločince. Ten se ale v Mexiku zabydlel, je tu velmi oblíbený a všichni ho brání, aby ho šerif nemohl odvézt. Sám Quinn ale všechny svoje pomocníky odvolává zpět, přesvědčen, že proti slabošskému šerifovi to zvládne. Šerif a jeho vězeň se vydávají na dlouhou cestu, během které se odhalí jejich charaktery a divák se ptá, kdo je vlastně ten dobrý a kdo ten špatný. Tohle všechno už jsme ve westernech viděli, netvrdím, že lépe. Upřímně, Hrob plný dolarů má taky podobný námět. I tak je Dlouhá cesta zpět díky charakterům film, který za vidění stojí.

Bohužel, hrozba, kterou musejí během cesty hlavní postavy řešit, je banda ožralých Apačů, což působí strašně náhodně. 3:10 to Yuma mělo aspoň psancovu bandu, odhodlanou šéfa z maléru vysekat. Tady Quinnovi spojenci, nijak zvlášť nebezpeční, mizí po překročení hranice, a dál už tu máme Apače, psance, který se hodlá za každou cenu osvobodit, šerifa, který ho hodlá za každou cenu dopravit na místo, a němou holku, přeživší indiánského masakru, kterou musejí vzít s sebou.

Námět trochu připomíná i Boetticherovy filmy se Scottem, ale Scott by určitě nemohl hrát tak zajímavou postavu, jakou hraje Conrad. Měli bychom správného mlčenlivého šerifa, který nás nepřekvapí, a proti němu ukecaného Quinna
Zajímavé je, že film vyrobila společnost Roberta Aldriche, ale on sám nerežíroval. Ne, že by Allen H. Miner odvedl špatnou práci, ale možná by to Aldrich sám odrežíroval ještě líp. Černobílá kamera v tomhle případě je na svém místě, velká část děje se stejně odehrává v noci. Zajímavé také je, kolik dialogů je v první polovině španělsky, a hrdina španělštině nerozumí. To by si s Waynem netroufli.
Tyhle psychologizující westerny konce 50. let nejsou špatné, zároveň ale jasně ukazují, proč v šedesátkách tolik uspěly spaghetti westerny. Diváci prostě chtěli vidět divoké přestřelky, honičky, přepadení vlaků a dostavníků, a ne dva ne moc sympatické balíky jak na sebe řvou. Dlouhá cesta zpět stojí za vidění, ale člověk musí vědět, co může a nemůže čekat. 7/10
a.k.a. Dlouhá cesta zpět
Režie: Allen H. Miner
Hrají: Anthony Quinn, William Conrad, Lita Milan, Victor Millan, Jorge Trevino, Ellen Hope
Hudba: Frank de Vol
USA 1957

Žádné komentáře:

Okomentovat