středa 27. července 2022

OUT OF THE PAST (1947)

Cesty páně jsou ještě neprozkoumaný, takže Shawshank mě upozornil na Ritu Hayworthovou a Gildu a tento film mě zase přivedl k filmu noir, žánr, z nějž jsem kdysi viděl pár zásadních kousků a pak jej odložil na někdy. Nápadů, na co kouknout, mám víc, při sledování jednoho dokumentu mě ale zaujal tento film, který tam vyzdvihovali jako jeden z nejlepších a nejtypičtějších zástupců. 

A on to je naprosto ukázkový film noir jako podle šablony. Drsný hrdina, který se proti své vůli ocitne po krk ve hnoji, femme fatale, která má kolem prstu omotané všechny chlapy ve filmu, mafiáni, americká města i neznámé dálavy střední Ameriky, vyprávění hlavní postavy, stíny, jazz, soukromí detektivové, vraždy, podrazy, pasti. Vše je ale tak dobře vybroušené, že to nezačne být k smíchu.

Je to i díky Robertu Mitchumovi, ikonicky většinu filmu se procházejícímu v baloňáku, kouřícímu jedno cigáro za druhým a skoro nezúčastněně hlubokým hlasem komentujícím, v jak moc velkém průšvihu se zrovna nachází. Padoucha pak hraje překvapivě Kirk Douglas v jedné z jeho prvních filmových rolí. 
 
Děj se točí kolem pumpaře Jeffa, kterého jednou navštíví záhadný muž v černém plášti, aby mu připomněl dávný závazek. Cestou na místo setkání se záhadným Whitem pak Jeff své dívce vypráví, co se vlastně stalo - dříve byl soukromým detektivem, kterého si Whit najal, aby našel a přivedl jeho krásnou milenku, která mu utekla. Jeff dívku vystopuje a po setkání s ní se do ní zamiluje. Whit ale nestojí o to, aby někdo nesplnil zadaný úkol. Vše se dále zamotá poté, co se Jeff s Whitem i Kathy znovu setká.

Robert Mitchum zdánlivě vůbec nehraje, ale ve skutečnosti je perfektní. Děj plyne rychle, Mitchum prakticky nemění výraz v obličeji, přesto jasně chápeme všechny Jeffovy myšlenkové pochody a jeho rozpor mezi vášní vůči Kathy i pochopením, že ho jen využívá. Vlastně dost narušil mojí představu o perfektním noirovém hrdinovi, kterou doteď ztělesňoval Bogart
V podstatě se mi na tom moc nezamlouvá jen smyčcový soundtrack a závěr. Jinak klasika, která určitě mezi to zásadní ze žánru patří. 7,5/10 
a.k.a. Pryč od minulosti
Režie: Jacques Tourneur
Hrají: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Richard Webb, Steve Brodie, Virginia Huston
Hudba: Roy Webb
USA 1947

Žádné komentáře:

Okomentovat