úterý 26. července 2022

LUCKY LUKE JE ZPĚT

Od roku 2004 do roku 2012 vydal Egmont 25 sešitů příběhů Luckyho Luka, které z většiny byly od René Goscinnyho a ze 60. a 70. let. Pak se ale po Lukovi pro údajný nezájem slehla zem a vypadalo to, že je s ním utrum.
V červnu se ale v knihkupectvích objevilo nové album, tentokrát ale vydané komiksovým nakladatelstvím Crew. Kromě minimální změny designu a popisu sešitu na hřbetu, což Egmont neměl, ale zatím vše vypadá, že je jak měl Egmont. Luke je zpátky, v čevrnu vyšly Koleje v prérii, díl o stavbě železnice, jeden z těch, kde Luke razí cestu pokroku a banditi mu hází klacky pod nohy (viz Zpívající drát, Proti proudu Mississippi, Dostavník apod.). Těžko srovnávat, úroveň Goscinnyho scénáře bude asi stejná jako v ostatních případech, Luke sám ještě vypadá trochu jinak, ale Morrisova kresba už je charakteristická a nevypadá už tak "Disneyovsky" jako v prvních dílech, které u nás oficiálně nevyšly.
Já kdysi přeložil sešit č. 6, Psanci, nějací slovenští fanoušci přeložili několik dalších sešitů. Snad je Crew vydá postupně všechny, byť dle vyjádření Jiřího Pavlovského mají v plánu především ty, které psal Goscinny. Pravděpodobně proto po sešitu č.9 bude v srpnu následovat sešit č. 11, tedy Lucky Luke vs. Joss Jamon, desítku si psal Morris sám. Ovšem pokud se Crew bude držet pořadí a dvouměsíčního tempa, v říjnu by nás mohla čekat premiéra bratranců Daltonových. Díly 13-21 pak vydal Egmont, do těch se Crew nechystá (krom toho to byly ty poslední, dostupnější, počínaje Soudcem Beanem a konče Černými horami), takže snad to Crew vydrží a od podzimu dostaneme nálož Daltonových. Jo a snad zachovají některé prvky Egmontího překladu, třeba jméno psa. Tramtabum, žádnej Raťafák.

Jen pro pořádek, co tu už vyšlo:
Egmont vydal díly od vydavatelství Dargaud, které Luka převzalo v roce 1967, takže počínaje sešitem 31 (Tortilly pro bratry Daltonovy) až po díl 46 (Zpívající drát, vyšlo 1977). Vynechán byl speciál č. 42 se sedmi příběhy. Poté vzali jeden díl z 80. let (Poklad Daltonových, sešit č. 47) a navázali od sešitu 13 po sešit 21, jak už jsem zmínil (1959-1963).
Díly 1-8 jsou většinou kratší příběhy, Morris si je psal sám. Jsou to Zlato Dicka Diggera, Arizona, Rodeo, Pod západní oblohou, Lucky Luke vs. Pat Poker, Psanci, Elixír doktora Dokeyho a Phil Wire, desátý sešit Modronožci přicházejí psal Morris rovněž sám. Co Egmont vynechal kromě již zmíněného - dva díly o Daltonech (Daltonovi ve vichřici a Daltonové zase na útěku), Karavana, Město duchů, Daltonové se očišťují, 20. kavalerie, Eskorta, Ostnatý drát na prérii a Calamity Jane. Vše díly z let 1963-1967. V letech 1978-86 pak ještě vyšlo několik sešitů dle Goscinnyho námětu, dva z nich založené na dvou animovaných filmech ze 70. let, tak ty snad budou vydány taky.

Žádné komentáře:

Okomentovat