neděle 24. července 2022

GILDA (1946)

Po Vykoupení z věznice Shawshank, kde se objevila ukázka z filmu a hlavní hrdinka v něm hrála velkou roli, jsem se rozhodl, že se na tohle konečně podívám, i když jsem čekal, že se mi to moc líbit nebude. Nakonec jsem ale velmi mile překvapen.

Čekal jsem rádoby zamotanou slaďárnu o chlapíkovi, který se zamiloval do krásné mrchy a chová se kvůli ní jako blbec, což ho zničí. No a škrtněte slova rádoby a mrchy a to je to, co jsem vlastně dostal, akorát to bylo o dost zajímavější. Brzy totiž jako diváci zjistíme, že hlavní hrdina Johnny Farrell sice příběh i vypráví, ale jako vypravěč je dost nespolehlivý, a to, co nám říká, je často v silném protikladu k tomu, co vlastně vidíme. Johnny se nechává velmi ovlivnit předchozími dojmy, takže záhadný strohý majitel kasina Ballin je pro něj v podstatě světec, zatímco jeho novomanželka Gilda, s kterou má z minulosti nevyřízené záležitosti, je pro něj naprostá děvka. Ukazuje se, že Johnny hodlá Gildu, kterou ve skutečnosti miluje, pořádně potrestat za její hříchy, zatímco Gilda se snaží, aby na ni Johnny co nejvíce žárlil. No a do kasína chodí čím dál divnější existence a za zataženými žaluziemi se dějí čím dál nekalejší kšefty pod dohledem tvrdého Ballina.

Gilda na filmovém plakátě je naprosto ukázkovou noirovou femme fatale, které muži padají k nohám a neváhají pro ni vraždit, aby se ona dostala k majetku a pohádkovému životu v luxusu. Filmová Gilda nic z toho není. Všechny její provokace jsou mířeny na Johnnyho a ani v nejmenším nejde o chladnou a vypočítavou postavu. Jestli je z hlavních postav tedy někdo klaďák, Gilda k tomu má nejblíž. Rozhodně ne Johnny, patologicky žárlivá a krutá postava, muž, který se do bahna dostává vlivem iluzí, v kterých žije. Důvod, proč se Gilda a Johnny nenávidí, není ve filmu vůbec zmíněn, ale dost možná šlo o nějakou další Johnnyho žárlivou fantazii. 

Hlavní představitelé oba odvedli přesvědčivé výkony - coby klaďák se mi Glenn Ford moc nelíbí, pokud zrovna neadoptoval Supermana, ale v polozáporné roli mu to jde dobře. A i itak dokáže diváka přesvědčit, aby mu držel palce. Rita Hayworth se tímhle filmem stala legendou, ale kromě toho, že byla velmi krásná a pekelně sexy, hraje velmi dobře, vytváří postavu, která je sympatická, a chvílemi jsem si říkal, že určitě musela být dobrá v komediálních rolích. (Ale do toho asi nejdu, rozhodně ne v dohledné době.) Ve filmu několikrát vystoupí i jako zpěvačka, ale ve většině případů byl její zpěv dabován (což ale není moc poznat). Film se odehrává v Argentině (ale pochybuju, že štáb vytáhl paty z LA), takže zbytek obsazení je poměrně neznámý, pár sympatických postav tu ale máme, asi nejvíce oblíbenou bude sympatický uklízeč, dále poměrně sympatický, ale zpočátku záhadný policista. 

Noirovek jsem viděl málo a většinu kdysi dávno, takže těžko srovnat. Gilda by se ale určitě vedle Třetího muže, Bílého žáru a Hlubokého spánku zařadila mezi to nejlepší. 8/10
Režie: Charles Vidor
Hrají: Rita Hayworth, Glenn Ford, George Macready, Joseph Calleia, Steven Geray
Hudba: Hugo Friedhofer
USA 1946

Žádné komentáře:

Okomentovat