čtvrtek 9. června 2022

CITTA VIOLENTA NA MODRÉM DISKU

Že se více filmových společností spojí a vytvoří v koprodukci film, je běžné. Že se spojí několik vydavatelů a společně připraví vydání filmu na DVD nebo blu rayi, to už tak běžné není. A stalo se to a já v ruce držím poměrně luxusní Blu Ray s filmem Sergia Sollimy Citta violenta.

Na vydání se podílela jedna britská a jedna americká společnost. Obě, jak britští 88films, tak americké Kino Lorber, se specializují na vydávání filmů okrajových žánrů, často z cizích zemí. Díky péči Kina Lorber tak světlo světa spatřila řada filmů s Lee Van Cleefem nebo dolarová trilogie ve formátu 4K UHD, díky 88 films se na Blu Raye dostaly třeba klasické špagety Sergia Corbucciho jako Žoldnéř nebo Navajo Joe, gialla jako Amuck nebo Short Night of Glass Dolls. Violent City se hodilo do edičního plánu oběma společnostem - Kino Lorber vydalo již více filmů s Bronsonem, stejně jako Velkou přestřelku od Sollimy, 88Films zase mají svou The Italian Collection. A díky této spolupráci si na tomto vydání mohou smlsnout diváci v USA i v Evropě, aniž by museli shánět přehrávač schopný přehrát disky regionů A i B (proč vůbec tohle rozdělení i u HD disků?). 
Verze od Kino Lorber
Kdyby šlo jen o to, že vyšel film na Blu Rayi, ani bych o tom nepsal. Jak ale vyšel upravený, to stojí rozhodně za zmínku. Zamrzí, že oproti jiným vydáním 88films je tohle v té ohavné modré krabičce, ostatní, co mám, jsou v čiré. To ale vesměs nevadí, protože přes krabičku je ještě kartonový obal s poměrně dobře namalovaným novým obrazem Bronsona a Savalase. Tentýž obrázek je i na obalu krabičky, ale tam se dá ještě otočit na původní obrázek z plakátu s italským názvem Citta violenta.

Po otevření zjistíme, že jsou v balení hned dva disky. Ne jen jeden na film a jeden na bonusy. Edice přináší hned TŘI různé sestřihy filmu, všechny restaurované v HD provedení, z toho původní italskou dokonce v rozlišení 4K. Ta je ze všech také nejdelší. Na disku je rovněž verze s názvem Violent City, mírně zkrácená. Je jen ve 2K, ale to nevadí. Oba filmy jsou v angličtině i italštině s anglickými titulky, oba jsou opatřeny audiokomentáři experta na Charlese Bronsona, Paula Talbota. Anglická stopa v místech, která byla vystřižena, jsou ponechána v italštině s titulky.
Screenshot z verze Citta violenta
Druhý disk obsahuje třetí sestřih uvedený ve Státech po úspěchu Kmotra pod názvem The Family. Je nejkratší, jen asi 95 minut, převzatý z archivního kotouče, takže včetně různých škrábanců a výpadků, které ale zase dávají info o tom, jak film vypadal v autokinech 70. let. 
Tento plakát nejen posloužil jako druhá strana přebalu, ale také ho najdete uvnitř balení
No a k tomu máme řadu bonusů, jako trailery, tv upoutávky, archivní rozhovor se Sollimou, dokument o Sollimovi, dokument o Morriconem, povídání o filmu s Mikem Malloyem. To ale není pořád všechno, veškerý bonusový obsah nekončí na discích. Už když krabičku otevřeme, držíme v ruce booklet s články o filmu a fotografiemi, no a taky rozkládací plakát ve formátu A3, který má dvě strany - z jedné nová červená malba, z druhé původní italský plakát. Hádejte, který mi visí na zdi.
Obrácená strana americké verze
Verze od Kina Lorber a 88 films se liší. Já mám tu britskou, takže to, co jsem popsal, platí pro ni. Jediné, v čem se obě verze asi shodnou, jsou tři transfery filmu. Verze od Kina Lorber má jiný nový přebal, jiný design menu a bonusy má sice rozvrstvené na oba disky, ale je jich méně.
Screenshot z The Family
Screenshot z Violent City

Žádné komentáře:

Okomentovat