pondělí 13. června 2022

NAKED YOU DIE! GIALLO SPECIAL část 1

Zase jednou tu máme giallo speciál a podíváme se na sedm filmů, které jsme ještě neviděli.

NUDE... SI MUORE (1968)

Jeden z nejikoničtějších názvů, ale film má docela kontroverzní pověst. Některým se líbí, jiní ho označují jako velmi slabý, zejména kvůli tomu, že název tak trochu (hodně) kecá. Trochu nahoty tu je, ale nic není vidět, citlivá místa jsou vždy odvrácena od kamery, nebo zakryta. A těch mrtvol tu taky tolik není, přestože vrah řádí jako na běžícím pásu.

Děj se odehrává během krátké doby na internátní škole plné pohledných studentek (leč je jich jen sedm), kam přijíždí několik nových či staronových vyučujících po prázdninách. Dívčí internát, ideální místo pro giallo. Většina dívek má i svou dějovou linku či podlinku, takže jedna se tajně schází s jedním z učitelů, druhá všechny provokuje svým černým humorem, další se všech straní a jezdí na koních, zbytek má jen menší role, ale po chvilce se v nich člověk snadno vyzná. Dokonce pozná některé později známé eurocult herečky v jedněch z jejich prvních rolí, Silvii Dionisio a Malisu Longo. I vyučující jsou celkem rozliční, od mladého učitele balícího svou studentku přes starého entomologa, podivnou strohou nově příchozí úču, upjatou ředitelku, blonďatou lesbu a úchylného správce pozemku, který studentky šmíruje.

Je to ale konec šedesátek, takže film má dost odlišnou atmosféru než filmy vzniklé po Argentově zásadním zářezu, který spustil giallo lavinu trvající až do půlky 70. let. Margheriti používá ne docela moderní kulisy a ještě to vše svítí tak, jako svoje gotické filmy. Do toho Savina přinesl takřka bondovskou hudbu včetně titulního songu Nightmare, který se mi líbil... asi víc než většina opravdových bondsongů. Už tu máme scény vražd a vraha v černých rukavicích, tentokrát se ale hlavně škrtí či topí. Škoda jen, že kdo je vrah, jsem poznal, sotva se ta postava objevila. Ne, že bych byl tak geniální, ale Margheriti nám k tomu dá tak jasný návod... No a zhruba v půlce mi došlo, proč vraždí. Doufal jsem, že od téhle poměrně jasné stopy režisér odvede pozornost a překvapí... ne.
Stejně mi ale víc vadila rádoby vtipná postava jedné studentky. Jinak je to fajn, trochu humorné, trochu gotické, ale celkově příjemné giallo se sice většinově neznámým obsazením, ale to nevadí. A fajn mezičlánek mezi Bavou a Argentem. 7/10
a.k.a. Naked... You Die!, The Young, the Evil and the Savage, The Miniskirt Murders, The School Killer
Režie: Antonio Margheriti
Hrají: Mark Damon, Eleonora Brown, Michael Rennie, Sally Smith, Patrizia Valturri, Ludmila Lvova, Luciano Pigozzi, Caterina Trentini, Silvia Dionisio, Lorenza Guerrieri, Malisa Longo
Hudba: Carlo Savina
Itálie 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat