pátek 6. května 2022

INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE (1989)

Tátadatááá tátadáááá

Pokud mi paměť slouží, o Indiana Jonesovi jsem psal hned někdy zkraje blogu, ale článek nevím proč zmizel, jestli jsem ho omylem smazal, nebo mi to připadalo tak strašně blbé, nevím. Z konkrétních filmů jsem tu psal jen o prvním a posledním (lépe zatím posledním), tak proč to nenapravit.

Třetího Indiana Jonese jsem viděl později než první dva, ale od té doby už taky nesčetněkrát. Jednička má svoje pevné místo v mém srdci, ale tenhle díl za ní prakticky vůbec nezaostává. Funguje tu takřka všechno, od skvělého začátku s mladým Indym, přes dobrodružství na různých místech světa, setkání s Adolfem Hitlerem, až po, především, Indyho znovushledání s otcem v podání Seana Conneryho. Absence zajímavých a sympatických hlavních postav (vyjma titulního hrdiny) byl asi jeden z hlavních nedostatků Chrámu zkázy, a Poslední křížová výprava to ve vrchovaté míře napravuje, když přináší tu vůbec nejlepší. Connery tu funguje zdaleka nejen jako legenda obsazená do role hrdinova otce, skutečně se převtěluje do role posedlého vědce bažícího po nalezení svatého artefaktu, a v některých společných scénách s Fordem, kde řeší svůj vztah, jasně Forda herecky strká do kapsy, ten vedle něj působí fakt dřevěně. Na druhou stranu, nikdo by nikdy nemohl být lepší Indiana Jones.

Záporná strana funguje tak ze dvou třetin. Náckové jsou tradiční a nejlepší Indyho protivník a to, že se k nim Spielberg s Lucasem vrátili, je jen ku prospěchu věci. Uniformovaní náckové a Michael Byrne fungují perfektně. Byrne však bohužel není hlavním padouchem. Julian Glover mi moc neseděl nikdy, ani v originále, ani v jakémkoli dabingu. No a co se týče hlavní ženské postavy, taky moc nefunguje. Není to chyba její představitelky, spíše není věrohodně psychologicky prokreslená, důvody, proč by jí Jones měl nebo neměl věřit, což se v průběhu filmu pořád mění, tak nějak chybí. Jen pro její modré oči? Tak blbej zase není. Jako, snesitelná je rozhodně víc než ta uječená fúrie z předchozího dílu. Ale ta zase dávala větší smysl.

Ve výsledku ale tohle prakticky nevadí. Film na tom nestojí, důležitá je řada dobrodružství, bláznivé akce a nezapomenutelných scén. Co vypíchnout, první setkání Forda a Conneryho? Neměl letenku? Conneryho na pláži s racky? Celou tu pasáž s tanky, točenou na místech, kde dvacet let předtím jezdili italští kovbojové? Brodyho příjezd do Iskenderunu? Závěrečnou překážkovou cestu za grálem? Víte co, plánovali jsme s přáteli maraton všech dílů Indiana Jonese, ale zatím jsme se moc nedohodli, tak jsem si tenhle teď zopakoval sám. Ale kdybychom se dohodli byť třeba na příští týden, podívám se klidně znova. 9/10
a.k.a. Indiana Jones a poslední křížová výprava
Režie: Steven Spielberg
Hrají: Harrison Ford, Sean Connery, Julian Glover, Alison Doody, Denholm Elliot, John Rhys-Davies, Michael Byrne, River Phoenix
Hudba: John Williams
USA 1989

Žádné komentáře:

Okomentovat