pondělí 28. února 2022

THE HORROR OF FRANKENSTEIN (1970)

Vzhledem k včerejšímu úmrtí Veronicy Carlsonové, asi nejhezčí herečky, která se objevovala v hammerovských hororech, jsem sáhl po tomhle kousku, do kterého se mi původně nechtělo. Studio Hammer se v to koncem šedesátých let totiž docela plácalo a snažilo se mermomocí upoutat mladé publikum, hledající v té době zálibu spíše v jiných žánrech. Proto sáhli k radikálnímu kroku - v zaběhnuté sérii o Frankensteinovi nahradili Petera Cushinga a celou sérii rebootovali! Roli dostal o takřka třicet let mladší Ralph Bates, který nesympaticky působí už na fotkách. Totéž se, mimochodem, chystali udělat i s Draculou, ale nakonec se jim povedlo překecat Christophera Leeho k již čtvrtému návratu, a tak se v Taste the Blood of Dracula objevuje jak Bates, tak Lee.

Ralph Bates naštěstí nehraje přesně Cushingova Frankensteina. Jeho Frankenstein je sice rovněž samolibý, arogantní a drzý, ale ještě snad víc do extrému, a je ochoten ke svým cílům zneužít naprosto kohokoli. Zneužívá pomoci důvěřivých přátel, chtíče sexy služky, zamilovanosti kamarádky z dětství, a kdo mu stojí v cestě, toho chladnokrevně odstraní, přičemž z monstra si vyloženě udělá vraždící nástroj. Chybí mu Cushingovo nadšení pro vědu, jeho zájem je spíš zájmem psychopata nevnímajícího své okolí. Bates rozhodně nehraje špatně, jenom to na téhle vysloveně nesympatické figuře prostě neutáhne. Cushinga člověk sice nenáviděl, ale těšil se, co bude dělat dál, a jeho nadšení pro vědu bylo skoro až nakažlivé. Člověk až věřil, že ke krádežím mrtvol sahá až ve chvíli, kdy ho nenapadá jiné řešení. Psychopat Bates jako by s tím počítal hned.

Bohužel, není tu taky nikdo jiný, kdo by dokázal film vedle Batese držet. Většina osazenstva je mladá, mužské postavy s velmi okleštěným prostorem, ženské plní jen šablonu sexy mrcha (Kate O'Mara) a krásná naivka (Carlson). Samotné monstrum pak hraje David Prowse, známý hlavně jako tělo Darth Vadera. Kdyby mu měl propůjčit i tvář, asi by Vader hodně ztratil na působivosti. A hlavně ho Bates sestrojí přece jen dost pozdě. Zvláště poté, co z děje zmizí zloděj mrtvol Dennis Price, už se to jen tak táhne do konce, a vedle výstřihů O'Marové a Carlsonové už tu není moc co sledovat. Finále je pak takové nijaké, zaujme jen vesničan v kostýmu Rumcajse. Promarněná šance, není divu, že série na čtyři roky usnula a poslední díl už je opět s Cushingem. 6/10
PS. V titulcích na Netflixu jsou nejen gramatické, ale i překladové chyby. 
a.k.a. Frankenstein: Děs a hrůza
Režie: Jimmy Sangster
Hrají: Ralph Bates, Kate O'Mara, Veronica Carlson, Dennis Price, David Prowse
Hudba: Malcolm Williamson
Velká Británie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat