středa 23. února 2022

GLI ESECUTORI (1976)

Čekat v italském mafiánském filmu Rogera Moorea a Stacyho Keache, to by asi jen tak někoho nenapadlo. Nikoho by asi taky nenapadlo, že se tento zapomenutý film objeví na youtube v češtině. A obojí je pravda.

Děj se točí kolem Sicilanů žijících v San Franciscu, pašování drog a odhalování, kdo za svatokrádeží, kdy drogy byly pašovány v kříži, ve skutečnosti stojí. Roger Moore hraje advokáta, synovce mafiánského bosse, který se z osobních důvodů pustí do pátrání za pomoci společníka, automobilového závodníka Keache. Část děje se točí tedy kolem pátrání, část tvoří akční, chvílemi skoro až komediální dobrodružství tažené dvojkou Moore-Keach. Moore i Keach jsou sympaťáci, jako dvojka fungují poměrně dobře a některé scény s nimi jsou skvělé. Problém je, že Moore je sice dobrý Bond, ale na všechny nuance svojí postavy úplně nestačí. Už předně je těžké uvěřit mu Sicilana. V druhé polovině pak začne čím dál důležitější roli hrát osobní linka, kdy se vlastně z do té doby nad věcí detektiva stává mstitel. A na to se Moore prostě nehodí.

Pátrací linka se pak dost výrazně táhne, akce není nic moc. Výraznějších zapamatovatelných momentů je poměrně málo - patří mezi ně především scéna, kde Keach jezdí jako blázen po San Franciscu, aby svým nepřátelům zničil auto, honička po střechách, a pak závěrečná scéna, stylem připomínající Tenkrát na Západě. Naopak honička, kde je auto s hrdiny sevřené mezi dvěma cisternami, je poměrně zdlouhavá a nudná. Upřímně, aby honička opravdu fungovala, musí být hrdina pronásledován, ne být pronásledovatelem. A vůbec, stejně mám pocit, že být tam místo Keache a Moorea jen jedna postava, a ještě k tomu hraná někým jiným, asi by to celé fungovalo lépe. 6/10
a.k.a. Sicilský kříž, Street People, The Executor
Režie: Maurizio Lucidi
Hrají: Roger Moore, Stacy Keach, Ivo Garrani, Ennio Balbo, Luigi Caselatto, Pietro Martellanza, Fausto Tozzi, Romano Puppo, Ettore Manni
Hudba: Luis Enriquez Bacalov
Itálie 1976

1 komentář:

  1. Moorea i Keache mám rád, tak jsem do toho bez váhání šel. Naštěstí se nenaplnily moje obavy, že budu častěji koukat na jejich kaskadéry a na záda jejich dvojníků, ani že si tam obě hvězdy odzívaj svoje tři čtyři scény a víckrát se ve filmu neukážou. Kdepak, jsou tam skoro furt. Jenže ani jejich charisma nezakryje, že jsou fakt špatně obsazený. Nero nebo Testi sice ani zdaleka nebyli tak schopný herci, ale do svejch rolí v jinejch italokrimoškách se skvěle hodili. Navíc to imrvére přeskakuje mezi drámou o vyřizování účtů, odlehčenou buddy movie a akčňákem, přičemž akorát v tý poslední rovině mi to sedlo, na čemž maj zaručeně podíl reálie San Francisca (který v tom filmu taky nakonec byly mnohem víc, než bych kdy čekal). Jako kuriozita je to každopádně dobrý.

    OdpovědětVymazat