neděle 23. ledna 2022

MONSTRÓZNÍ SPECIÁL část 7

Godzilly už bylo v tomto týdnu dost, monster v Japonsku řádilo zvláště v 60. letech o dost víc. U pár dalších dílů série jsem se podíval na zábavné recenze Brandona Tenolda na youtube. Dnešní film zrovna neudělal, nevím, proč, docela by se mu na kanál hodil.
 
GAPPA (1967)

Gappa tu dokonce kdysi běžela v kinech, a to dokonce dabovaná. DVD od Levných knih nabízí dvě úžasné možnosti, buď jenom český dabing, nebo jenom japonský originál, ale žádné titulky, a dabing samozřejmě není ten ze 70. let z kina, ale novácký z roku 2001. Ovšem kvalitou odpovídá asi tak i těm anglickým dabingům těchto filmů, takže v podstatě sedí. Letterbox, ořez do 16:9, takže bezva pokoukání... (Obrázky samozřejmě z tohoto DVD nejsou.)

Upřímně, jediný rozdíl mezi Gappou a Godzillou je, že Godzilla nemá zobák a křídla. Gappa je ptakoještěr, navíc má samičku a vylíhne se mládě. Jinak ale umí to, co Godzilla - chodit, řvát, všechno rozmlátit, a dokonce i chrlit dech smrti! Ovšem nedivím se, že film měl ve své době docela úspěch (i když ne takový, aby vzniklo pokračování) - Godzilla ve stejném roce dostala syna a měnila se čím dál víc ve frašku pro děti. (Obal DVD tvrdí, že před Godzillou byla Gappa, takže jakoby všechny Godzilly, co LK vydaly, neexistovaly. Hm.)
Jenže Gappa je vlastně taky pro děti. Začíná jako krotký dobrodružný film, kde výprava řízená komiksově zlým vydavatelem časopisu Playmate (zarazilo mě to, ale tohle na nahotinky nevypadá) připlouvá na daleký ostrov v tropech. Zde žijí Japonci přetření nahnědo, aby vypadali jako černoši. Ti hned příchozí Japonce považují za bohy, kteří je ochrání před Gappou. Výprava samozřejmě začne hned zkoumat, co to ta Gappa jako je, a dostává se do jeskyně, kde se najde vajíčko. Z něj se cosi vylíhne, a výprava nemá lepší nápad, než vzít to s sebou zpátky do Japonska a vystavovat v zábavním parku. No a rodiče, tedy dvě dospělé Gappy, se vydají své mládě hledat, přičemž ničí, co vidí.
Mezi domorodci je ale i malý chlapec, který celou dobu výpravu před Gappou varuje. A aby toho nebylo málo, vydavatel má malou dceru, která rovněž působí jako svědomí svého chamtivého otce. Dětský divák se tak může ztotožnit jak s malými lidskými hrdiny, tak s vězněným mládětem, které je odtržené od svých rodičů. Nevidíme žádné mrtvoly, žádnou krev, vše, co po Gappách zůstává, jsou jen zničené domy, vozidla a letadla. Family friendly movie. Takže se podívejme na to, co film chce japonská děcka naučit: chamtivost působí jen zmar, nesahejte na to, co neznáte, místo pro ženu je v domově ambiciózního muže. Ano, přesně takhle to končí - hrdinka končí s vlastní kariérou a vezme si tvrdohlavého novináře!

Jinak většinu filmu buď sledujeme lidské karikatury, nebo monstra ničící dřevěné a papírové domečky a armádu, která se je snaží zničit. Triky jsou tak mizerné, že i vystřelované rakety jsou viditelně tažené na vlasci! Zvláště v porovnání s včerejší Hedorou je jasně vidět, jaká je Gappa nuda. 4,5/10
a.k.a. Daikyoju Gappa, Gappa: The Triphibian Monster, Monster from a Prehistoric Planet
Režie: Haruyasu Noguchi
Hrají: Tamio Kawachi, Tatsuyo Fuji
Nehrají: Frank Gappa
Hudba: Saitaro Omori
Japonsko 1967

2 komentáře:

  1. Děkuji moc za tenhle zajímavý speciál. Všechny recenze byli dobře napsané, informativní a zábavné, hodně se mi líbili. Především mi ale v hlavě zůstane poslední paragraf z druhé recenze (ta představa Simonetty Vitelli představována geniální Goriho hudbou při scéně na ... no, nádraží to nebude) která mě rozesekala. Ale byl jsem zmátlo mě, jelikož existuje dvojka Psycha (nenatočená Hitchcockem, ale která je - co si pamatuju - překvapivě dobrá), tak jsem se fakt bál, že Fidani vydávající se za Leoneho něco takového fakt natočil :).

    OdpovědětVymazat
  2. Musel jsem si to znovu přečíst, toho king konga jsem měl napsaného už dávno. Obsazení OUATITW dle Fidaniho, kde pískovna za Římem nahrazuje Monument Valley, je ale nasnadě: Simone Blondell jako velmi pasivní Jill, Hunt Powers jako Cheyenne, Jeff Cameron jako Harmonika, Gordon Mitchell jako Frank, Ettore Manni jako Morton a tři chlápky na nádraží hrají Lincoln Tate, Peter Martell a Robert Woods, pojmenovaní Lincoln Tate, Peter Martell a Robert Woods. On zo ten Fidani nakonec vlastně natočil, jen coby deset jiných filmů :D

    OdpovědětVymazat