sobota 22. ledna 2022

MONSTRÓZNÍ SPECIÁL část 6

GOJIRA TAI HEDORA (1971)

Poté, co se série změnila v mlátičku mezi nejrůznějšími monstry, a následně i filmy pro děti, se najednou vrací snaha o větší, tentokrát ekologické poselství. Proto tentokrát Godzillovým protivníkem není zmutovaný živočich, ani mimozemské monstrum, ale nová forma života, která se živí smogem a odpadem a vylučuje kyselinu sírovou. Godzilla si pro samý odpad v moři ani nemůže zaplavat, takže je jasné, že Hedora mu bude trnem v oku. V mezičase sledujeme rodinu biologa, který novou formu života objevil, a z ní zejména jeho synka.

No... Tohle se těžko popíše. Chvílemi to je celkem dobré. Chvílemi to moc nedává smysl. Chvílemi je to totálně na palici, že si člověk není jistý, co se děje. Na Godzillu totiž dolehla končící psychedelie šedesátých let, takže film je doprovázen zejména rockovou hudbou a obsahuje nejrůznější psychedelické pasáže a animované pasáže. Už jen úvodní titulky jsou jak z Bonda, a dostaneme ještě několik zpívaných pasáží. A hipísácký happening proti Hedoře, včetně rockového koncertu uprostřed pláně bez přívodu elektřiny. A scénu, kde Hedora fetuje smog.
Co se týče lidských částí, jsou poměrně křečovité, jako by je vymýšlel sám dětský hrdina. Například jsem úplně nepochopil, kdo je přesně kdo - vědec, žena, syn, to mi bylo jasné, ale pak se ještě okolo ochomýtá mladý pár, přičemž ona je ve své první scéně dlouhovlasá a po zbytek filmu nepochopitelně ostříhaná, a jen z kontextu jsem poznal, že je to táž postava. Jaký byl vztah těchto postav k rodině vědce mi ale moc jasné nebylo.

Co se týče zápasů monster, Hedoru udělali tvůrci opravdu ultra neporazitelnou, nejde ji zranit, umí měnit podobu mezi chodícím a létajícím monstrem, dokonce z očí střílí paprsek, a... metá po Godzille kyselinové bobky! A poté, co ho přepere, ho dokonce zalije tunami sraček! SPOILER No a na závěr dostaneme pasáž, kde to vypadá, že Godzilla Hedoře vyrval koule, a pak její mrtvolu za doprovodu hrdinské písně vyvrhne. KONEC SPOILERU Godzilla tu, naopak, létá! Objevilo se tohle v sérii už někdy předtím?
I přes celkovou bláznivost a rozháranost je tohle asi lepší než se dívat na cokoli s Minillou, bavilo mě to určitě nejvíc ze všech dílů, které jsem tento týden viděl. 7/10
a.k.a. Godzilla vs. Hedorah, Godzilla vs. the Smog Monster
Režie: Yoshimitsu Banno
Hrají: Akira Yamanouchi, Toshie Kimura, Hiroyuki Kawase, Toshio Shiba, Keiko Mari, Yoshio Yoshida
Hudba: Riichiro Manabe
Japonsko 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat