pátek 21. ledna 2022

MONSTRÓZNÍ SPECIÁL část 5

Včera tu byli a už jsou tu zas, Godzilla, Rodan a trojitý ocas.
 
KAIJU DAISENSO (1965) 

Šesté pokračování Godzilly, které v podstatě navazuje přímo na předchozí... Akorát celou dobu působí jako hodně laciné sci-fi, do kterého někdo přimíchal Godzillu, Rodana a King Ghidoru.

Hrdiny jsou tentokrát astronauti, kteří se vydávají na záhadnou, nově objevenou planetu. Ta je samozřejmě technicky mnohem dál, a místní obyvatelé, ač působí nevlídně, se tváří nanejvýš přátelsky. Potřebují pomoc proti King Ghidorovi, který si sem ze Země zaletěl ničit, a proto si chtějí půjčit Godzillu a Rodana (v titulcích z nějakého důvodu Radon... asi má bratry Xenona, Kryptona a Argona). Jenže astronauti, z nichž jeden je tentokrát Američan, jsou podezíraví. Právem?

Lidské postavy i mimozemšťani mě tentokrát nebavili prakticky vůbec, naopak monster se skoro nedočkáme, i když jsou tu hned dva rozsáhlé souboje Godzilly a Rodana proti Kingu Ghidorovi, a do toho ještě rozsáhlá pasáž, kde tihle tři rozmetají modýlky znázorňující půlku Japonska. Jinak Godzilla i Rodan se tu už posunuli z role probuzené zkázy do role strážců vesmíru. Část filmu se odehrává na cizí planetě, a celé to působilo jako divný šedesátkový komiks z Ábíčka, a jako takový by to asi i fungovalo lépe.

Zkrátka, tohle už sklouzává pěkně do bahna opakování, přinášení věcí, které do série nepatří, a roztahování. Zapamatováníhodný je jen vítězný taneček Godzilly a Ifukubeho hudba, byť tentokrát bez ústředního tématu Godzilly. 5,5/10
a.k.a. Útok z neznáma, Invasion of the Astro Monster, Godzilla vs. Monster Zero
Režie: Ishiro Honda
Hrají: Nick Adams, Akira Kubo, Takamuru Sasaki, Godzilla, Rodan, King Ghidorah
Hudba: Akira Ifukube
Japonsko 1965

Žádné komentáře:

Okomentovat