sobota 6. března 2021

BUCHANAN RIDES ALONE (1958)


Jak mě Sedm mužů na zabití docela navnadilo na dokoukání zbytku těch westernů dvojice Scott-Boetticher, tak Buchanan mě zase rychle zchladil. Film se ostatním z cyklu Ranown, co jsem zatím viděl, vůbec nepodobal, což by mohlo být plus, ale zase je to to nejryzejší béčko typické pro Scotta v první polovině padesátek. Zas se do něčeho namočí, protože je blbec, zas jsou všichni proti němu. Aspoň tu nemá potřebu někomu dokazovat svoji nevinu.

Film se točil ve stejném městečku, jako o rok později Rio Bravo, a má s ním společný i závěr s výměnou zajatců. Ale jinak jde o něco jiného. Pistolník Buchanan přijede do města, které celé patří třem tlustým bratrům Agryovým. Jeden je soudcem, druhý šerifem, třetí, nejblbější, majitelem hotelu. A v podstatě půlku filmu sledujeme jejich handrkování, jenže jediný zajímavý z nich je právě soudce, který má nejméně prostoru. A zajímavý je asi hlavně proto, že trochu připomíná Rudolfa Hrušínského. Buchanan se tedy ocitne v nepřítelském městě a střetne se s opilým synem soudce, který každému vyhrožuje. Vzápětí přijede mladý Mexičan a synka odstřelí. Zatčen je ale i Buchanan, jednak proto, že je kretén a začne mlátit jednoho ze zástupců, jednak proto, že šerif a hoteliré si dělají kšeft z okrádání cizinců. Všichni obyvatelé města chtějí vidět věšení, ale "tajemný muž v černém" (rozuměj postava, jejíž chování naprosto nedává smysl) přije s nápadem, že by šlo Mexičana vyměnit za výkupné.

V žádném případě se nedá říct, že by se ve filmu vůbec nic nedělo, naopak, ale to, co se děje, není vůbec zajímavé. Jediná postava, která si získá nějaký zájem nebo sympatie, je vedlejší zástupce hraný L.Q. Jonesem, jenže ten se ve filmu zase tak moc neohřeje. Není důvod držet palce mladému Mexikánovi, protože ho skoro nepoznáme. Není důvod držet palce Randolphovi, protože si nikoho nepouští blízko. Záporná strana taky není nijak zajímavá. Film vlastně ani moc logicky negraduje, je to jen série "hrdinové jsou zajati - utečou - jsou zajati - utečou," a to se rychle omrzí. Hudba je nevýrazná, navíc archivní. O produkci filmu vypodívá dost to, že režisérovi se nelíbil scénář, takže ho na place každý den přepisoval Burt Kennedy. Zkrátka, tohle u padesátkových westernů klidně přeskočte. 5/10

a.k.a. Osamělý jezdec Buchanan
Režie: Budd Boetticher
Hrají: Randolph Scott, Craig Stevens, Barry Kelley, Tol Avery, Peter Whitney, Manuel Rojas, L.Q. Jones
USA 1958

Žádné komentáře:

Okomentovat