úterý 2. března 2021

SEVEN MEN FROM NOW (1956)


První film série tzv. Ranown, kterou vytvořili ve druhé polovině padesátých let režisér Burt Boetticher a Randolph Scott coby hlavní představitel. I když tenhle film do ní tak trochu ještě nepatří - Ranown byl název produkční společnosti, která vyráběla Boetticherovy a Scottovy westerny po tomto. Tento film vyráběla společnost Batjac, jejíž název vám asi bude povědomý z titulků filmů s Johnem Waynem - patřila totiž jemu. Sedm mužů na zabití chystal Wayne pro sebe, když mu ale zavolal John Ford s nabídkou na Pátrače. Rozpočet se tím snížil a do hlavní role byl povolán vyšeptalý béčkový herec Scott. Wayne sám, společně s Andrewem V. McLaglenem, film ale produkoval. Ještě tu tedy nefiguruje Harry Joe Brown, jehož příjmení spolu se Scottovým jménem dalo název společnosti Ranown a posléze celé sérii.

To jsem začal trochu ze široka. Ze série jsem dva filmy už viděl, a moc mě neoslovily. The Tall T (uvedený na Nově jako Muž z Arizony) byl průměr, zatímco Ride Lonesome, ten nejoceňovanější, se mi nelíbil prakticky vůbec. Oba byly natahované až hrůza a sálalo z nich, že kromě peněz na výpravu a větší počet herců tu chybí i scénář. Od Sedmi mužů na zabití jsem čekal prakticky totéž, ale byl jsem mile překvapen. Tohle mě celou dobu bavilo a zajímalo. Scénář (Burt Kennedy, později sám westernový specialista) je dostatečně chytrý a hned ze začátku začíná klást otázky, jejichž odpovědi dobře dávkuje. Navíc postavy jsou poměrně zajímavé - ani ne tak Scottův hrdina a hrdinka nezdravě vypadající Gail Russellové, jako spíše nečernobílý padouch Lee Marvina a manžel-ňouma.

Napětí se tudíž stupňuje, krajina je prašná až kampak, nebo naopak lije jako z konve, městečko je prakticky opuštěné a zanedbané. A nejde jen o pomstu, ale i o truhlu plnou zlata. I když filmu chybí nějaké výraznější momenty, hudba je příliš melodramatická a akce je dost starosvětská, i díky krátké stopáži film ubíhá svižně. 7,5/10

a.k.a. Sedm mužů na zabití
Režie: Budd Boetticher
Hrají: Randolph Scott, Gail Russell, Lee Marvin, Walter Reed, John Larch
Hudba: Henry Vars
USA 1956

Žádné komentáře:

Okomentovat