neděle 7. března 2021

THE COMPLETE SARTANA


Dost opožděně jsem se rozhodl trochu dohnat dobu v časech, kdy i kina začínají vymírat pod tlakem covidu a streamování. A důvod, proč jsem si pořídil blu ray přehrávač, je právě kolekce, ke které se stručně vyjádřím: Sartana.

Existují dvě verze. První, limitovaná, obsahuje v krabičce 5 blu ray disků a booklet. Druhá je bez bookletu. Vzal jsem tu druhou, protože cenově je mezi nimi nějakých 900 korun rozdíl... A booklet za 900 korun je hodně předražená záležitost.

Každý film je ve svém vlastním boxu, a jak je u Arrow zvykem (viz Your Vice zde), mají dvojí obal. Nový design není špatný, ale přece jen jsem si všechny obaly otočil na design s použitím původních plakátů.

Obrazovou kvalitu nemusím řešit, je perfektní. Všechny filmy ve správném poměru stran, s dokonalými barvami, v plné délce. s italským a anglickým zvukem, s dvojími titulky - jedny tak, aby odpovídaly italskéu audiu, druhé jsou přepisem anglického dabingu včetně zvukových efektů pro neslyšící.

No a je tu i řada bonusů. Kromě audiokomentářů, které si ale pouštím málokdy, tu máme ještě galerie, na prvním disku přehled herců, což připomíná spíš video z youtube. No a rozhovory.

První disk, zpovídán je Gianfranco Parolini. O Sartanovi se bohužel nedozvíme skoro nic. Rozhovory vedené přímo pro toto vydání mi připadají, jako že někdo zapnul kameru a nechal zpovídané vyprávět, co jim slina na jazyk přinesla. Parolini vykládá jako proud vědomí o svém dětství, o svých začátcích, o třech Supermanech a proč v nich Sal Borgese nemluví, a asi nejzajímavější je část, kdy vypráví o současnosti a manželce s Alzheimerem. Sartanu jen tak letmo zmíní, víc mluví snad i o Sabatovi.

Druhý disk přináší hned dva rozhovory. Ernesto Gastaldi. Je všude jako morová rána. Vždyť tenhle film nenapsal! Radši jsem si jeho rozhovor nepustil - už mě to jeho vytahování nebaví, všechno vymyslel on, znal každého, na všem měl hlavní zásluhu. A on je nejen u druhého Sartany, ale i u čtvrtého. Tam se tedy trochu podílel, to je pravda. Nadvakrát máme i Sala Borgeseho. Bohužel, jeho rozhovor je zábavný a plný informací, ale zase ne k tématu. Borgese dokonce přiznává, že se na Sartanu nepamatuje... Vypráví opět o své roli ve třech Supermanech a proč byl nahrazen v jednom z dílů Aldem Cantim, na tomto disku je asi nejzajímavější vyprávění o jeho práci na Pošetilosti mocných, proč roli získal, a proč mu jí Louis de Funes nechal tři čtvrtiny vystříhat, a jak mu zkazil humorný efekt, kvůli kterému ho Gérard Oury vlastně původně najal.

Třetí disk je chronologicky ten Sartana s Georgem Hiltonem, a potěší, že v rozhovorech jsou tentokrát hvězdy, takže George Hilton sám a Erika Blanc. Jejich vyprávění jsem ještě neviděl, ale těším se na to. Jen doufám, že Hilton nebude drbat tak jako v rozhovorech k Martinovým giallům, kde i přiznal románek s Anitou Strindbergovou a stěžoval si na její silikonová prsa...

Čtvrtý disk obsahuje rozhovor s Robertem Dell'Acquou, což je super, ale také jsem ho ještě neviděl. Ale třeba osvětlí i pár věcí, které bych potřeboval vědět k článku o sourozencích Dell'Acquových, který už mám asi pět let rozepsaný.

A konečně pátý a poslední disk. Rozhovory opět s Gastaldim (neviděl jsem), s Borgesem - opět zajímavé, hlavně jeho přátelství s Yulem Brynnerem a taky pár zákulisních informací, třeba že u Kdo najde přítele, najde poklad se Sergio Corbucci rozhádal s Budem Spencerem, a film dotočil Bruno Corbucci. No a pak je tu starší rozhovor s Giulianem Carnimeem a Giannim Garkem. Starší, takže k věci, zvláště Garko mluví skvěle a přináší řadu informací, třeba proč Sartana v každém dílu vypadá jinak. Jen se ptám, proč tu není nový rozhovor s Garkem. Snad je v pořádku.

Celkově, nekoncepčnost nových rozhovorů je jediná piha na kráse, ale tak malá, že i tak můžu směle prohlásit, že kolekce je ve všech směrech perfektní. A výzva pro Arrow: další pětice sartanovek!

Ačkoli... těchhle pět filmů bych si na BR nekoupil.

Žádné komentáře:

Okomentovat