sobota 13. února 2021

MOONRAKER (1979)


Tak jsem si pustil bondovku, a dostal jsem tohle...  


a tohle...


Ale i jinak je tenhle díl veskrze slabý. Příběh sice začíná jako tradčiní špionáž, jenže od začátku tomu nějak chybí šťáva. I přes exotická prostředí už to vše působí dost omšele a opakovaně. V Americe už Bond byl hodněkrát. V Benátkách už byl. Takže pak akorát Rio je novou lokací, ale ne úplně dobře využitou. Dost vliv na to, jak je film nudný, nese i to, že záporná strana je nezajímavá. Hlavní padouch Michael Lonsdale je dost nevýrazný, poskok Číňan se odporoučí už v půlce, aby byl nahrazen Jawsem. Ten se tak vrátil asi jako jediný poskok, ale i když překousne ocelové lano a přežije pád z několikasetmetrové výšky, je tu o dost slabší než minule.


Bondgirls jsou tu tři. Corrine Cléry v poměrně naivní úloze s dost drsným koncem, brazilská agentka, která zmizí tak rychle, jak se objeví, no a rovněž nevýrazná Lois Chiles, snažící se navázat na bondgirl z předchozího dílu, ale dost neúspěšně.


No a pak tu dostanem zápas s gumovým hadem, Jamese Bonda v ponču na koni za zvuků znělky Sedmi statečných a hlavně závěr, který vykrádá Star Wars a Star Trek dohromady. Jak v šedesátkách to byly právě bondovky, které udávaly směr, filmy s Moorem se spíš naopak nějakého dobového trendu chytají, ať je to sci-fi, blaxploitation, filmy o pašerácích na jihu USA, nebo kung-fu filmy. Proto taky byl ten předchozí film o dost lepší, protože si jel po svém a snad až na scény se žraloky (což byli ovšem běžní návštěvníci bondovek už za Conneryho) nebere inspiraci z nějakého dobového hitu.


Asi kvůli vyššímu rozpočtu film tentokrát vznikal v koprodukci s Francií, kde se film ale stejně neodehrává. Dodali ale padoucha, jednu z bondgirls, a pár vedlejších herců, z nichž nejznámějším ksichtem je asi Marc Mazza, žel v zapomenutelné roličce otráveného vědce.

Moonraker je prostě bondovka, která se s ohledem na dobový hit vecpala do řady. Minule jsem označil za nejslabší bondovku tu první s tím, že tak spíš vyšla. Tady už to dno nějakým způsobem nacházím. Ano, jsou tu vtipné a zábavné momenty, žel ne moc těch opravdu napínavých. Snad se to příště vylepší, tentokrát už to fakt bude Jen pro tvé oči. 5/10

Režie: Lewis Gilbert
Hrají: Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel, Corinne Cléry, Bernard Lee, Desmond Llewellyn, Lois Maxwell, Toshiro Suga, Mike Marshall, Jean-Pierre Castaldi, Walter Gotell, Brian Keith, Marc Mazza
Hudba: John Barry
Velká Británie / Francie 1979

Žádné komentáře:

Okomentovat