sobota 13. února 2021

FOR YOUR EYES ONLY (1981)


Přestože se toho v tomto filmu hodně nalétá a naplave, dá se říct, že oproti svému předchůdci tahle bondovka zase stojí pevně nohama na zemi. Příběh se tentokrát odvíjí detektivnější cestou, takže se dozvíme, kdo je vlastně padouchem, až někde v polovině filmu, což je u Bonda nezvyklé, ale určitě je to plus. Stejně tak je plusem poměrně originální bondgirl, která sleduje svoje vlastní cíle a rozhodně nepadá Bondovi hned kolem krku. Když ji navíc hraje Carole Bouquet, není co řešit. Mimochodem bondgirls jsou tu vůbec nezvyklé - jedna vedlejší je starší než obvykle, a pak je tu mladá holka, kterou Bond dokonce odmítne!

Na začátku překvapivě dostaneme návaznost na Ve službách Jejího Veličenstva... o deset let později, než jsme to měli vidět! A ten příběh s diamanty jako by se nestal. Blofeld tu je sice nepojmenovaný (kvůli právům) a viděný jen zezadu, ale je plešatý, tak jako Savalas, a má ovázaný krk a je na vozíčku, jako po nehodě, jež Blofelda potkala ve zmíněném filmu. Šup s ním do komína. Tuhle scénu jsem kdysi viděl na Nově. Ale možná i nepěkný osmdesátkový song a osmdesátková hudba Billa Contiho mě donutily přepnout.

Na zmíněný film s Lazenbym jako by odkazovalo i prostředí, kde se odehrává první polovina, totiž v horách, na lyžích a na bobové dráze. Ve druhé polovině se pak děj přesune do Řecka.. Po minulých eskapádách po celém světě se tu Bond překvapivě nehne z Evropy, ale Španělsko, Řecko a italské Alpy nejsou o nic atraktivnější lokace. Ubralo se na humoru, i když pár vtipných hlášek pořád dostaneme, bez toho by Moore ani být nemohl, napětí je zpátky, zvláště v závěru, kdy Moore šplhá na skálu. To jsem si málem kousal nehty. Snad jen škoda nevýrazných padouchů. Ten vedlejší s osmihrannými brýlemi byl zajímavější než jeho šéf Julian Glover.

Poprvé se tu taky neobjevuje M, protože Bernard Lee během natáčení zemřel. Jeho roli z větší části převzal překvapivě Q a ministr zahraničí, před kterým už se Bond v závěru filmu ztrapnil dvakrát, tak se tentokrát ztrapní přímo před Margaret Thatcherovou... Už je ten gag ale dost ohraný, nemyslíte?

Jen pro tvé oči se určitě řadí mezi ty zdařilejší bondovky. Do těch mých nejoblíbenějších jí sice něco chybí, ale určitě je to zahojení po nepovedeném Moonrakerovi. 7,5/10

Jinak, co se týče speciálu, tenhle měsíc asi necháme bondovkám, a Maurizio Merli bude zasahovat až v březnu. A s bondovkai asi skončím spolu s Rogerem Moorem.

a.k.a. Jen pro tvé oči
Režie: John Glen
Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol, Lynn-Holly Johnson, Julian Glover, Michael Gothard, Desmond Llewellyn, Lois Maxwell, Walter Gotell
Hudba: Bill Conti
Velká Británie 1981

2 komentáře:

  1. Tuhle mám dost rád - není tu tolik věciček od Q (tady má snad jenom hodinky), takže se Bond musí hodně snažit (plus si tu nebere servítky). Řecký pašerák hodně fajn, navíc schopný Bondgirls s vlastní agendou! To snad od Pussy Galore nepamatuju. Bond tu není tentokrát za erotomana. A při akci jsem byl výjimečně napnut.
    Ale musím se zastat Lonsdala v Moonrakerovi - není moc výrazný, ale svého elegantního padoucha hraje velmi dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale jo, herecky v pořádku, jen v porovnání s Leem, Jürgensem, Kottem, Savalasem, Pleasencem nebo Shawem je dost snadno zapomenutelný. Ale Glover tady taky.

    OdpovědětVymazat