středa 18. listopadu 2020

UNA BALA MARCADA (1972)


Westerny Juana Bosche, jak se mi to zatím jeví, mají všechny zhruba podobné kvality. Jsou španělské, ale ne točené v Almeríi, ve všech je hvězdou nějaká vyšeptalá spaghetti westernová hvězda (zde ojediněle Peter Lee Lawrence, jinak hlavně Craig Hill), hlaví ženská postava je pasivní nána, která hrdinu napřed nenávidí a po zfackování či zde naplácání na zadeček se do něj zamiluje, významné role hraje často Frank Braña.

Tenhle film se točí kolem lovce hlav, který ale z nějakého důvodu za zabité zločince nebere odměny. Přijíždí do malého městečka, kde úplně všechno patří krutému boháči Stylesovi, jenž utiskuje malé farmáře a má v plánu oženit se s dědičkou důlní společnosti. No a Arizona se to chystá překazit.

Celý film si jeden v módu "všechno už jsme to hodněkrát viděli." Není tu nic, co by nás mohlo překvapit. Děj plyne pomalu a bez nějakého většího napětí, chování postav občas nedává smysl. Máme tu bitky, přestřelky, honičky na koních. Robert Camardiel opět chlastá, Carlo Gaddi je opět pistolníkem v černém, Maria Pia Conte je opět krasavicí, jejíž chování nedává zbla smyslu, Luis Induni je opět šerifem. A nejen, že jsme všechno viděli, všechno jsme i slyšeli - hudbu totiž tvůrci použili z posledních dvou Sartanů, zvláště z Have a Good Funeral. Hned jsem z toho měl chuť si ten film pustit, abych ji viděl vhodněji použitou. Tohle... ne, že by mě to urazilo. Jen jsem si u toho vařil večeři a ta práce mě bavila mnohem víc. 5/10
a.k.a. Dio in cielo... Arizona in terra, God in Heaven, Arizona on Earth
Režie: Juan Bosch
Hrají: Peter Lee Lawrence, Maria Pia Conte, Roberto Camardiel, Luis Induni, Frank Bra
ña, Dada Gallotti, Carlo Gaddi, Franco Pesce
Hudba: Bruno Nicolai (nepůvodní)
Španělsko / Itálie 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat