neděle 22. listopadu 2020

BALLATA PER UN PISTOLERO (1967)


Když jdou dva lovci po stejné kořisti, obvykle to skončí tak, že se navzájem střelí do zad.
Tohle není špatný, akorát je to dost nepokrytá vykrádačka Pro pár dolarů navíc. Banda vedená zvlášť zákeřný Bedoyou přepadne dostavník a záhy banku s nedobytným trezorem. Po stopách se jí spíše proti sobě než spolu vydávají dva lovci, jeden starší a zamlklejší, jeden mladší a divočejší.A pěkně podle šablon si to jede prakticky až do konce, s výjimkou pasáže uprostřed filmu, kde se najednou objevuje komická postava odborníka na výbušniny, který udělá v ději odbočku ke rvačce v saloonu a jinak je zbytečný. Není to vůbec natočené špatně, krajina, kde se před rokem ještě proháněl Vinnetou, je dostatečně prašná i horká na spaghetti western, hudba je dostatečně rytmická, akorát ten scénář je moc předvídatelný a herci jsou nevýrazní. Anthony Ghidra ani Alfio Caltabiano nemají dostatečně velké charisma pro své role a Infanti pro změnu v černé kůži vypadá jako gay, a nevěříte mu ani to, když v hotelu zabije svou kořist a následně se vyspí s prostitutkou, která zůstala na místě. Takže ač jde o kousek poměrně zábavný a zručně natočený, nemůžu jít výš než na 6,5/10.

a.k.a. Pistoleros, Ballad of a Gunman
Režie: Alfio Caltabiano
Hrají: Anthony Ghidra, Angelo Infanti, Alfio Caltabiano, Mario Novelli, Dante Maggio
Hudba: Marcello Giombini
Itálie / Západní Německo 1967

4 komentáře:

  1. Já nevím, podle mě ten film popírá premisu Pro pár dolarů navíc (viz recenze na spaghetti-western.net, se kterou souzním). Největší problém filmu je rozpočet a rvačka v salonu (i když parodie na Clinta pobavila) s tím dynamitovým strejdou. Ghidra a Infantino mi teda nepřijdou vůbec špatní a do obou rolí mi dobře seděj (Infantino působí nebezpečně a Ghidra působí jako zajimavý, váhající střelec).
    Django

    OdpovědětVymazat
  2. Ale ta scéna po hodu šavlí, tam Infantino působí pitomě (a působila by pitomě ve spoustě jiných případů).
    A pardon za to, že jsem nechával dlouho komentáře prázdné :).

    OdpovědětVymazat
  3. Dík, že ses po dlouhé době ozval. Trochu se tam snaží, ale dost násilně, poukázat na to, že lovci hlav nejsou hrdinové, ale děj je skoro jak přes kopírák. Jinak herec se jmenuje Infanti, ne Infantino. Na toho Clinta jsem skoro zapomněl, jo, ten mě pobavil.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jednou pardon za dlouhé období ticha - neměl jsem čas + nešli mi přidávat z komentáře (jak jsem zjistil, nejde to z anonymního prohlížení.)
    Zas tak násilné to vymezení není, většinu času to dobře vyplývalo. Na konci už je to ale horší (samotný konec je ale v žánru vcelku netypický). A díky tomu zkopírovanému ději myšlenka toho filmu lépe vyniká (dle mého úsudku).
    Doprčic, proč já ho mám takhle? Samozřejmě se omlouvám za komlení jména.

    OdpovědětVymazat