úterý 17. listopadu 2020

LA STRADA PER FORT ALAMO (1964)


Tohle mě docela příjemně překvapilo. Čekal jsem od toho rádobyamerickou nudu o čestném poručíkovi chránícím kolonu přd Indiány. A až na to slovo nuda jsem vlastně totéž dostal, akorát prvních cca dvacet minut to vypadá úplně jinak.

Takže na začátku hrdina, vůbec ne voják, projíždí pod namalovanými skalami (jo, to bije do očí a proto jsem to čekal hodně špatný) do místa, kde najde Indiány pobité vojáky a u jednoho z nich stvrzenku na vybrání 150 000 dolarů. Dojede do města, kde se seznámí s mladíkem Slimem, který je pováděn Gérardem Herterem v kartách. Mimochodem, scéna v saloonu je zajímavá tím, že to je poprvé, kdy barman pošle sklenici po pultu a zákazník ji nechytí! Viz hra The Town With No Name. Slim a Bud, jak se náš urostlý hrdina s hranatou bradou jmenuje, se spřátelí, a společně s partou Slimových přátel se rozhodnou, že peníze si opatří tak, že s pomocí stvrzenky vyberou v převleku za vojáky peníze a uprchnou. Jenže vůdce bandy je magor, zbabělec a svině, takže napřed v bance zastřelí bezbrannou stařenku a pak zradí i Buda a Slima, které v bezvědomí záhy zajmou Osagové. Jsou zachráněni projíždějícím vojskem, ale musejí dělat, že jsou vojáci. A i díky přítomnosti krásné vězenkyně je Budovi jasné, že tuhle hru jen tak ukončit nemůže.

Mario Bava nebyl režisérem westernů. Tady je jen málo scén, kde mohl uplatnit svoje vizuální cítění, buď interiéry, nebo některé noční scény, ze svícení Bavu bezpečně poznáme. Ale i nízký rozpočet mu nedovolil předvést víc. A nezájem. Bava, pod srandovním pseudonymem John Old, film natočil pravděpodobně proto, aby pokryl ztráty ze svých oblíbených, ale neúspěšných projektů. Takže režie to moc netáhne, herci taky nijak zvlášť (Ken Clark mi teda nevadí a Jany Clair je hot, ale i tak to nestačí), hudba je poměrně nevhodná. Takže paradoxně to docela drží béčkový scénář, který je přece jen trochu chytřejší, než by se zdálo, a krátká stopáž. Trošku se to začíná táhnout ke konci, když se čeká, až směšní Indiáni zaútočí, a konec přijde dost náhle, ale jo, bavilo mě to, dalo se na to kouknout. ČT by to mohla klidně vysílat v sobotu odpoledne. 6,5/10

a.k.a. The Road to Fort Alamo, Arizona Bill
Režie: Mario Bava
Hrají: Ken Clark, Jany Clair, Michel Lemoine, Alberto Cevenini, Gustavo De Nardo, Gérard Herter, Claudio Ruffini
Hudba: Piero Umiliani
Itálie / Francie 1964

Žádné komentáře:

Okomentovat