středa 28. října 2020

OIK'S OUT OF GRAVE RISING OCTOBER SPECIAL část 7


Tajemné karpatské rokliny, dávná tajemství a křivdy, legendy, strašení. Inu, vědeckotechnická revoluce není žádná idyla.

TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981)

Čórtův hrááád! Tam strašá! Tohle přece není žádný horor, známe to od dětství, v televizi to je každý rok kolikrát hned po obědě. Navíc je to podle Julese Verna. Upřímně, jestli něco lze považovat z českého filmu za horor, tenhle film tomu svými tématy a pojetím má nejblíž, ačkoli v první řadě je to samozřejmě komedie. A výborná, inteligentní, nápaditá, s dokonalými dialogy, jak je u pánů Brdečky a Lipského zvykem. Ale počítejte se mnou - šílený baron, jeho šílený poskok se sci-fi vynálezy, ponurý hrad, mrtvá snoubenka, pověry, vesničani, Tóma Hluchoněmec, závěrečný krvavý masakr. Kdyby se z toho odstranily vtipy, mohlo to být klidně tak děsivé, jak mě tento film děsil coby malého.

Verneovu předlohu jsem, bohužel, nečetl. Předpokládám, že nejvíc ze všeho v ní budou akcentovány Orfanikovy vynálezy, jako zvláště film a gramofon. Ty i vee filmu samozřejmě hrají hlavní roli, jestli i v knize se Orfanik snažil čtyřistakrát strefit na měsíc, nebo si vyrobil likvidátor zemské přitažlivosti, to netuším.

Tölökö?

Karbonizujte koksohydráty! Termujte nukleáry! Akcelerujte moderáty! Ohřejte mi párek!

Ať žijí vaše továrny na falešné šeky!

Tož bitvu jsem presrál, ale dobro sa vyspál!

Až řeknu krleš, vezmem to šturmem!

Falešný plnovous? Padouch! Oklamal mne!

Nesmrtelné hlášky, které si pamatuje každý. Dokonalý Brdečkův scénář, který perfektně zapadá do řady jím vytvořených filmů s Oldřichem Lipským. A samozřejmě výborné obsazení, které zde již bylo z předchozích filmů autorské dvojice osvědčeno: Michal Dočolomanský znovu v hlavní roli po Adéle, tentokrát snad ještě lepší, Rudolf Hrušínský tentokrát jako šílený vynálezce, Miloš Kopecký v tradiční roli arcipadoucha s obrovitým plnovousem, Vlastimil Brodský jako sluha, Jan Hartl jako lidový lesník, tentokrát jen v menším obsazení dámy - Evelyna Steimarová jako signorina Salsa Verde a Jaroslava Kretschmerová jako Hartlova snoubenka (ovšem i Steimarové zde propůjčila hlas Kretschmerová - snad proto, že lesník si nedokáže představit jiný?).Všichni naprosto perfektní, dokonalí a už ani nevím, jak je více vychválit. Dočolomanskému zde propůjčil hlas pro změnu Ladislav Županič a dopadlo to snad ještě lépe než v Adéle.

Nelze nezmínit výborné triky (Švankmajer), výpravu, a úžasnou Fišerovu hudbu včetně té nejvlezlejší operní árie, kterou kdy kdo složil. Opernímu duchu je nakonec i celý film vlastně přizpůsoben, od úvodních titulků, kde jsou protagonisté uvedeni podle svého hlasu a klasických operních rolí (hrabě - tenorista, primadona), až po závěrečné titulky s mohutnou kódou a nastoupeným ensemblem, byť v poněkud nečekaných dvojicích.

Hele já už nevím, jak ten film víc vychválit. Z trojice Joe - Adéla - Tajemství je tenhle film asi až na třetím místě, ale to neznamená, že by byl o strašně moc slabší, to ani omylem. Všichni jste to viděli; kdo ne, urychleně to napravte. 9,5/10
Easter egg: Orfanik si v jedné scéně čte verneovku. Dost možná právě tuto.

Režie: Oldřich Lipský
Hrají: Michal Dočolomanský, Evelyna Steimarová, Vlastimil Brodský, Jan Hartl, Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, Augustín Kubáň, Jaroslava Kretschmerová, Oldřich Velen, Jan Skopeček, Václav Kotva, Jiří Lír
Hudba: Luboš Fišer
Scénář: Jiří Brdečka
Podle románu Julesa Verna
ČSSR 1981

1 komentář:

  1. Tak já si knihu schválně přečetl a musím říct, že je film předloze překvapivě věrnej, přestože nějaký pochopitelný zkratky v něm samozřejmě jsou. Tak třeba pan hrábě se objevil na scéně až v polovině knihy, do tý doby to táhli lesník s doktorem. Za hradby se podíváš až po 160ti stranách, což ovšem není na závadu, protože strávíš daleko víc času s těma vidlákama ve vesnici - což je taky jednoznačně největší plus knihy oproti filmu, páč ty pasáže z hradu mě (dokonce i v případě filmu) bavily mnohem míň. Ta kniha je takovej správnej brak, kterej má všechno, co mít má. Likvidátor zemský přitažlivosti, rakety na Měsíc, Tómu Hluchoněmce ani hrábětovy árie v ní nečekej, ale i bez toho všeho si nemyslím, že to ten Verne myslel zas tak smrtelně vážně.

    OdpovědětVymazat