neděle 25. října 2020

OIK'S OUT OF GRAVE RISING OCTOBER SPECIAL část 6


Tak myslel jsem, že toho stihnu víc, ale dnes tedy jen jeden další film s Donaldem Pleasencem. Původně jsem měl v plánu Upíry v Benátkách s Kinskim a giallo Z rovnováhy s Edwige Fenech, taky film Wake in Fright a vůbec spoustu dalších věcí... Můžu být rád, že jsem zvládl tohle.

FROM BEYOND THE GRAVE (1974)


Další povídkový film od Amicusu, lákající na jména Peter Cushing a Donald Pleasence. Upřímně, ani jednoho si tu moc neužijeme - Cushing dělá spojovák, záhadného majitele vetešnictví, zatímco Pleasence hraje vedlejší roli v jedné z povídek.

Film začíná poměrně drsně - hned první příběh obsahuje skutečně muže ze záhrobí, spoustu vražd a krve. Namyšlený playboy David Warner si koupí staré zrcadlo, a nenapadne ho na párty s přáteli nic lepšího, než vyvolávat duchy. Čímž vyvolají ducha zrcadla, který si začne žádat na Warnerovi pravidelnou dávku... krve. A tak Warner začne holky a prostitutky balit ne proto, že by si chtěl užít, ale aby duchovi, který ho má zcela ve své moci, dal, co si žádá. Bohužel Warnerova posedlost je strašně zkratkovitá, pointa očekávaná a máme tu pár nevysvětlených motivů.

Druhá povídka zpočátku vůbec nevypadá jako horor. Uťáplý úředníček Ian Bannen je doma šikanován svou otrávenou manželkou (přestárlá ex-sexbomba Diana Dors), a tak se začne realizovat mimo domov za pomoci válečného veterána Pleasence, s kterým ho pojí válečná zkušenost. Pleasence svého nového přítele pozve domů, kde ho seznámí se svou tajemnou dcerou (Donaldova vlastní dcera Angela), a pak se věci dají do pohybu. Povídka je celkem zajímavá, neotřelá, dlouho jsem nevěděl, co se z ní vlastně vyklube, Bannen i oba Pleasencové jsou dobří, jen to celé dost postrádá šťávu, zvláště po tom, co nastavil brutální úvod.

Třetí povídka je nejhorší, protože se opět snaží být k smíchu. Gentleman z vyšší střední třídy je osloven ve vlaku potrhlou ženštinou, která mu tvrdí, že si s sebou nosí démona, který by mu mohl ublížit. Gentleman tomu nevěnuje samozřejmě pozornost, dokud se jeho ženu démon nepokusí uškrtit. A tak je ona potrhlá ženština povolána a může přijít vymítání. Skutečně krátká, nezajímavá, přímočará povídka, na které snad nejlepší byl dabing Vladimíra Brabce.

Poslední povídka je taky hodně přímočará. Mladý spisovatel si pořídí u Cushinga zdobené dveře, které si dá doma k vestavěné skříni. Za dveřmi se však skrývají mnohá tajemství... Bylo to rozhodně lepší, než ta předchozí, na závěr se to docela hodilo, ale celkově... Tahle antologie není nic moc.

Nejsem zrovna fanda na hororové antologie, přesto každý rok pravidelně nějakou amicusovskou antologii zhlédnu, hlavně díky tomu, že se v nich pravidelně objevují třeba zrovna Cushing nebo Pleasence. Tahle mi asi zatím připadala nejslabší. Když nebudu počítat Bavu a jeho geniální Black Sabbath, Klub příšer měl zajímavější příběhy, prima předěly s písničkami a Vincenta Price, Dům smrti měl větší star power v podobě Cushinga, Leeho, Pittové a Elliotta, i když povídky se mi taky většinou tolik nelíbily. Tady si vzpomenu za nějakou dobu možná na vetešníka Cushinga a veterána Pleasence, možná, ale fakt jen možná na vraždícího Warnera a to je tak všechno. 6/10

a.k.a. Ze záhrobí
Režie: Kevin Connor
Hrají: Ian Bannen, Ian Carmichael, Peter Cushing, Diana Dors, Margaret Leighton, Donald Pleasence, Angela Pleasence, David Warner, Lesley-Anne Down
Hudba: Douglas Gamley
Velká Británie 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat