pondělí 19. října 2020

OIK'S OUT OF GRAVE RISING OCTOBER SPECIAL část 5


Pokračujeme v říjnovém hororovém speciálu... a zároveň tento týden zasvěcujeme Donaldu Pleasencovi. Dva speciály v jednom!

DEATH LINE (1972)

Dveře se zavírají!
Bludiště podzemních chodeb nemusíte hledat jen ve starých hradech a zámcích. Existují i moderní bludiště, jako je třeba metro. A kdo ví, co ve skutečnosti najdete mezi dvěmi stanicemi, kudy každou chvíli profrčí tam i zpátky vlak.

Takže když si vysoce postavený sir Manfred vyjede tajně na striptýz posledním metrem, může se stát, že zmizí beze stopy. Dva mladí studenti sice najdou jeho tělo na schodišti, ale když se vrátí spolu s policií, už tam nic není. Případu se ovšem ujímá muž nad jiné povolaný - Donald Pleasence!

Existují tradiční, netradiční a ještě netradičnější inspektoři. Donald Pleasence v tomto filmu patří do té poslední skupiny. Jeho inspektor Calhoun je sice do případu zažraný, ale na druhé straně sarkastický, cynický chlapík, který pohrdá nevychovanými mladými i tupými autoritami, nejvíc ze všeho si hledí, aby měl dobrý čaj a vůbec se jedná o vtipnou postavu, ve které je Pleasence naprosto skvělý. Možná je jeho pojetí role až nepatřičně komické, ale podle mě dobře vyvažuje to, co se děje v londýnském podzemí. K ruce má Pleasence asistenta, kterého hraje herec, jehož tvář mi byla povědomá - hrál manažera Beatles v A Hard Day's Night.

To, co se děje v podzemí, je na jednu stranu děsivé a odporné, dlouhé záběry, kdy celé minuty bez střihu sledujeme shnilými mrtvolami a částmi těl, krysami a červy poseté místnosti v podzemí, až nás kamera vyvede do místa, kde je vraždící lidožravý troglodyt zasypán, jsou skvělé. Na druhou stranu, i když onoho lidožrouta, i přes obrazovku šíleně páchnoucího, s otevřenými ranami na hlavě, prolezlého parazity a nemocemi, byste nechtěli potkat, na jednu stranu vám ho musí být líto.

Scénář je kvalitní, postavy jsou propracované, jejich jednání dává smysl. Akorát je škoda, že pátrání se poměrně záhy zastaví, co se vlastně děje je nám řečeno už někdy po dvaceti minutách, a pak už je to jen čistý horor odvíjející se podle klišé tohoto žánru. Co také zamrzí, je slabý zvuk a vedení některých herců. Je tu výborná scéna, ve které se setkají Donald Pleasence a Christopher Lee jako agent MI5, akorát... zvuk každého z nich je úplně jiný a mám pocit, že scény s Leem přitočili až později. (Ba ne, není to tak. Ale ta scéna je navíc celá, pro Leeho připsali roli až během natáčení, když sám projevil zájem si zahrát s Pleasencem. Akorát nemohli být v jednom záběru, protože Lee byl o moc vyšší.) (A když už jsme u těch zajímavostí, roli podzemního muže měl dle imdb hrát Marlon Brando.)

Každopádně, Death Line je sice trochu natahovaná a trochu nevyrovnaná, ale poměrně dobrá hororová kriminálka (nebo kriminální horor?). Za zapamatování stojí tedy především Donald Pleasence, ale z toho troglodyta možná taky neusnu. 7/10

a.k.a. Raw Meat
Režie: Gary Sherman
Hrají: Donald Pleasence, Norman Rossington, David Ladd, Sharon Gurney, Hugh Armstrong, Christopher Lee
Hudba: Wil Malone, Jeremy Rose
Velká Británie 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat