sobota 22. února 2020

THE COMANCHEROS (1961)

Další z řady westernů s Johnem Waynem, kde má na sobě velký bílý klobouk, koženou vestu, šátek na krku a pouzdro na zadku. Dívat se na to nakonec dalo docela dobře, svůj waynovský standard si to drželo, v tom dobrém i v tom zlém.
Kdysi mě v televizi spolehlive odradil začátek, který se odehrává v New Orleans. Košile s výraznými náprsenkami, souboj, nóbl loď, svádění krásné dámy. To jsem neměl v té době chuť vidět. A ani dneska mě začátek moc nebral. Naštěstí se po deseti minutách objeví ukázkový vidlák Wayne a zatkne zjemnělého Stuarta Whitmana, který je přinejlepším nezajímavý. Bylo mi jedno, jestli ho Wayne opravdu nechá pověsit (od začátku víte, že ne), později mi bylo jedno, jestli to přežije (u Wayna jste si jisti, že ano). A pak tu máme bodré venkovany, které texaští rangeři musejí chránit, krásné dámy, z nichž jednu Wayne miluje, ale neví to, zatímco Whitman tu jednu neúspěšně dobývá, atp. A proti tomu pár vypálených rančů, útoky Komančů, a především Lee Marvina jako drsného překupníka Crowa, který si film ve své epizodce ukradne pro sebe.
Pak tu máme ještě Jacka Elama, ještě štíhlého a tím asi i ošklivějšího, jako křoví mezi comancheros, galantního šéfa bandy, který vyhrožuje hrdinům popravou, ale stejně je pozve ke slavnostní večeři... Je tu spousta pro a proti, ale asi i díky tomu, že se film nikde nezadrhne, díky Bernsteinově hudbě a výborně zvoleným lokacím, a taky díky tomu, že Wayne je tu ještě celkem ve formě, nakonec dám 7/10. Akorát si to budu asi plést s The Undefeated a s Hondem. Společné rysy s oběma filmy jsem našel.
a.k.a. Comancheros
Režie: Michael Curtiz, John Wayne
Hrají: John Wayne, Stuart Whitman, Ina Balin, Nehemiah Persoff, Bruce Cabot, Patrick Wayne, Lee Marvin, Jack Elam
Hudba: Elmer Bernstein
USA 1961

2 komentáře:

  1. Dobrá recenze. A především se omlouvám za svůj výlev u předchozího filmu (extrémně mě recenze - byť neúmyslně - znechutila), přehnal jsem to.

    OdpovědětVymazat
  2. Znechucující film, znechucující recenze.

    OdpovědětVymazat