úterý 20. března 2018

YOUNG GUNS II (1990)

První díl sice měl silný osmdesátkový feeling, ale byl poměrně zábavný a plný akce. Druhý díl už tak moc pohromadě nedrží. Tvůrci si sice naštěstí nemuseli tak moc vymýšlet další dobroružství Billyho Kida a do centra tentokrát postavili jeho vztah s Patem Garrettem, ovšem i zde se objevuje spousta výmyslů.
Film je tentokrát rámován jako vyprávění devadesátiletého starce, který tvrdí, že je Billy Kid. Billy se rok po událostech v Lincolnu dal dohromady s Patem Garrettem a Arkansas Davem Rudabaughem, aby loupili koně. Po patáliích spojených s vyjednáváním s novým guvernérem Wallacem a osvobození starých přátel od popravy dá znovu dohromady svou bandu a hodlá zmizet v Mexiku. Pat Garrett se ale rozhodne Billyho opustit a stát se hostinským. Záhy, na naléhání rančera Johna Chisuma i guvernéra Wallace, přijímá šerifskou hvězdu a vydává se Billyho zabít.
I přes raně devadesátkové mullety a syntezátorovou hudbu Alana Silvestriho a Jona Bon Joviho je tenhle film víc westernový než předchozí díl, ale už to není ono. Konflikt Kida a Garretta není dobře vykreslen, Garrett, nyní představovaný Williamem Petersenem, je v podstatě stejně nevýrazný jako jeho předchůdce v prvním dílu. Emilio Estevez mi tu taky připadal slabší. Postavy Sutherlanda a Phillipse jsou už jen rozmělněny, a vůbec vztahy v bandě a konflikty frajírka Christiana Slatera s ostatními jsou načrtnuty poměrně nevýrazně a podivně.
Za zmínku stojí snad jen scéna v bordelu, kde se při zatýkání Billyho hoši chovají jako vzorní gentlemani, a pak především dvě scény s Johnem Chisumem, kterého nehraje nikdo jiný než James Coburn. Ve scéně, kdy přesvědčuje Garretta, aby se vydal v Kidových stopách, si nejde nevzpomenout na Peckinpahovu klasiku, a nevšimnout si, jak je proti Coburnovi Petersen nevýrazný. Stejně nudný je i šerif Poe v podání Vigga Mortensena. Prostě, zatímco první díl táhly postavy, které se dostávaly do různých situací, tenhle film táhnou situace, do kterých bylo třeba dostat ledabyle načrtnuté postavy. 6/10
a.k.a. Mladé pušky II
Režie: Geoff Murphy
Hrají: Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Christian Slater, William Petersen,  James Coburn, R.D. Call, Balthazar Getty, Jack Kehoe, Robert Knepper, Viggo Mortensen
Hudba: Alan Silvestri, Jon Bon Jovi
USA 1990

Žádné komentáře:

Okomentovat