pátek 16. března 2018

PRO PÁR DOLARŮ ZA STRÁNKU NAVÍC

Už jsem o tom četl dřív, ale stále mě to fascinuje. Taky bych se k těm knihám někdy docela rád dostal. Třeba se naučím pracovat s E-bayem či Amazonem a pořídím si to. Ačkoli... je o co stát?
Takže: Když se v 60. letech stala dolarová trilogie tak obrovským hitem ve Státech, okamžitě se hledaly způsoby, jak na tom vyrazit další prachy. Nejsem si jist, zda se prodávaly hračky už tehdy, ale nějaký nakladatel si vyhledal nějakého pisálka neznámého, dal mu peníze na stůl a řekl: "Vybli Bibli." Tolik citace ze Sklepa, zdejší pisálci prostě napsali knihy podle každého dílu trilogie. Pro hrst dolarů napsal Frank Chandler, Pro pár dolarů navíc a Hodného, zlého a ošklivého Joe Millard. Dokážu si představit kvalitu výsledku, ale stejně, přečetl bych si to. Jen abych viděl, jak se z takových filmů dá tvořit literatura.
Jenže ono to nestačilo, a tak ještě roku 1967 vyšlo další, originální pokračování nazvané A Dollar to Die For, sepsané Brianem Foxem. Podle recenze na jednom blogu v knize vystupují Blonďák a Tuco, ale každý si jede spíše ve vlastní linii. V ději se objevují Apačové, zároveň se odehrává v době francouzské intervence v Mexiku. Tuco je zde na straně Mexičanů, což nedává smysl, ve filmu se držel stranou všeho. V ději jde o zašantročené zlato, samozřejmě. Tuco ho ukradne a prohlásí se generálem... Mě moc nebaví už jenom ten popisek. Zní mi to jako El Condor nebo tak něco. K Leonemu to má daleko. Dokonce se tam opakují i některé pasáže z filmů.
Nakladatele to nezastavilo a vyšly ještě další čtyři knihy, tentokrát všechny sepsané Joem Millardem. Druhá vyšla A Coffin Full of Dollars, roku 1971. Paradoxní je, že téhož roku byl natočen v Itálii film téhož jména. Údajně jde o lepší knihu - kuriózní je, že se odehrává 20 let po Pro pár dolarů navíc, takže pro Eastwoodova hrdinu autor používá jméno Manco. Děj se tentokrát točí kolem cirkusu, Vše se zaplete s přítomností dalšího drsného pistolníka jménem Shadrach a bandy padouchů, kvůli které se dokonce Manco stane součástí show coby střelec. Bronco Billy! Bandita chce vybrat banku v jednom městečku a Shadrach s Mancem se mu v tom pokoušejí zabránit. Manco tu hodně mluví, sní o dávné minulosti... Ok, zní to originálně a lépe než přechozí kniha, ale s Leonem to nemá společného nic.
V pořadí čtvrtou Millardovou knihou je The Devil's Dollar Sign z roku 1972. O ní se mi nepodařilo najít žádné bližší informace.
Roku 1973 pak vyšly dvě poslední. Blood for a Dirty Dollar už vypadá jako silně podezřelá snaha o neotřelost. Padouch je zde totiž anglickým lordem, který si na Západě postavil středověký hrad, a tam zmizí dva vědci. Vyšetřování vede Muž bez jména a Saginaw Kirp, realitní agent, po Shadrachovi další rádoby Lee Van Cleef. Zase je tu další nebezpečný míšenec. Zní to celé pěkně bláznivě.
No a poslední je The Million Dollar Bloodhunt. Tentokrát se do toho zamotá šílený vědec a další dvojník Lee Van Cleefa, který odzbrojí Manca pomocí vodíkového balonu(?). Vědec cestuje s cirkusáky a Manco se u nich léčí. Asi. Zase se do toho zamíchá mexický bandita, Já nevím, tady už mě odrazuje jenom úvod.
Vůbec nevím, jak to bylo řešeno právně. Ale je jasné, že všech sedm knih je jen snahou vydělat na práci někoho jiného. Ale možná taky přepíšu do knihy nějakej špageťák a budu slavnej a bohatej. Nebo aspoň bohatej, slavnej bejt nemusím. Hmm.. třeba Djanga. Podepíšu to Quentin Tharantine a lidi mi utrhají ruce v domnění, že kupují něco spojeného s tím šest let starým filmem.
A zde jsou recenze čtyř spinoffů s výjimkou The Devil's Dollars Sign, ze kterých jsem vycházel.

Žádné komentáře:

Okomentovat